В Гърция – слаба реколта от маслини и по-високи цени на зехтина
С 15% поскъпва зехтинът в Гърция поради слаба реколта от маслини вследствие на градушките и високи разходи на производителите. Глoбaлнoтo пpoизвoдcтвo нa зexтин e в cepиoзнa ĸpизa, ĸaтo гopeщaтa вълнa в гoлямa чacт oт Eвpoпa зaплaшвa дa пpичини втopa пopeднa лoшa peĸoлтa и пpaзнини пo paфтoвeтe тaзи eceн. На този фон все по-голямо значение придобива зехтинът с произход Хърватия.
Християна Топалова, която е представител на хранителен магазин, коментира, че зехтинът от Хърватия е конкретно от района на Истрия – остров, който е точно срещу Венеция. Хърватският зехтин е с изключително високо качество - екстра Върджин, ранна беритба - 100 % на ръка. Правят се моновариации, както и блендове. Има няколко хърватски сортове, които са с доста висока пикантност и висока горчивина, тъй като са много високи полифенолни.
Истрия привлича много туристи не само за отдих и развлечение, но и заради зехтина. През последните шест години Истрия постоянно е избирана от гидовете за най-добър район за създаване на зехтин в света.
Общо годишно Хърватия произвежда 3500 тона зехтин. Тя се нарежда на пето място сред производителите в Европа - първа е Испания (с 1 млн. и 300 хиляди тона годишно), след това Италия, Гърция и Португалия. В Хърватия в Националния парк Бриони, разположен върху група от 14 хърватски малки острова в северната част на Адриатическо море, до западното крайбрежие на Истрия, старо маслиново дърво е заслужила знаменитост. Методът на въглеродния анализ показва, че то е на около 1600 години, което го превръща в едно от най-старите в Средиземноморието. По време на буря през 70-те години на миналия век маслината се разцепва, а „раните“ й са излекувани с бетон, по онова време много разпространен метод за консервиране в овощарството. Дървото с височина шест и сянка над двайсет метра и до днес продължава да ражда плод. От около трийсет килограма на година се получават по четири литра зехтин.