1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Холандски фермери отново блокираха Хага

Холандски фермери отново блокираха Хага

Това е третата масова демонстрация на холандските стопани за този месец

Продължават фермерските протести в Холандия. Хиляди стопани се събраха на най-масовия досега протест, блокирайки с тракторите си административната столица Хага и град Утрехт, за да изразят за пореден път недоволството си от завишените искания на властите за намаляване на азотните емисии.

Още в ранни зори големи колони от трактори, към които се присъединиха и камиони, се отправиха първо към Утрехт, а след това и към Хага. Това е третата масова демонстрация на холандските стопани за този месец, като само преди няколко дни недоволни фермери разбиха с трактор вратите на сградата на провинциалното правителство в Гронинген и трябваше насила да бъдат изведени от полицията.

Стопаните се чувстват онеправдани от обвиненията на властите, че са едва ли не единствените виновни за замърсяването на въздуха с вредни емисии. През май Върховният съд в кралството определи, че страната нарушава европейските норми и трябва драстично да намали тези емисии. В резултат правителството предложи редуциране на поголовието, както и принудителното изкупуване на земеделски площи с цел по-малко торене. "Миналата година никой не беше чувал за азот, а сега изведнъж това се превърна във въпрос на живот и смърт", негодуват стопаните. Те се чувстват неразбрани от жителите на градовете. При поредния протест не се стигна до насилие, въпреки че селскостопанските машини причиниха задръствания на общо 375 километра магистрали и второстепенни пътища. Към момента не е ясно до кога ще продължат протестите. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.