1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови демонстрации на холандски фермери

Нови демонстрации на холандски фермери

Демонстрацията в Хага се координира от няколко фермерски организации

Нова вълна от протести на фермери залива Холандия. Недоволни от затегнатите изисквания за торене и хуманно отношение към животните стопани щурмуваха сградата на областната администрация в провинция Гронинген.

Според полицията фермерите са разбили с трактор входната врата и са нахлули в сградата. Наложило се силите на реда да влязат с палки и щитове, за да изтикат недоволните навън.

Фермерите в Холандия демонстрират вече за втори път този месец, след като правителството представи план за намаляване на емисиите от азот, причинени най-вече от торовете. Друг повод за тяхното недоволство е предложението на екоминистерството да се отчуждават селскостопански площи и да се намали поголовието от говеда и свине.

Наскоро Върховният съд в страната издаде предписание за намаляване на азотните емисии, които в момента многократно надвишават нормите. В резултат на предписанието властите спряха проектите за изграждане на 18 хиляди селскостопански постройки в цялата страна.

Протестите ще продължат и през следващите дни. Фермерите подготвят голяма демонстрация в Хага, където се очаква да пристигнат  близо 10 000 трактора. Подобна акция в началото на месеца блокира движението около административната столица на страната и доведе до задръствания от общо 1000 километра.

Демонстрацията в Хага се координира от няколко фермерски организации, които се дистанцираха от насилието в Гронинген, но обявиха, че това няма да спре планираната акция. В медиите и социалните мрежи властите разпространиха предупреждения за предстоящи безредици и задръствания. Жителите на Хага са посъветвани да стоят настрана от улиците, през които преминават тракторите. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.