1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хора в неравностойно положение развиват земеделие

Хора в неравностойно положение развиват земеделие

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години

Хора в неравностойно положение отглеждат зеленчуци и цветя в оранжерия, наречена „Чудната градина”. Документите вече са подадени в Бюрото по труда, за да може бъдещите производители да бъдат назначени чрез Агенцията по заетост.

Лехите с чесън и лук вече са готови и първите стръкчета от пролетни зеленчуци са поникнали. В оранжерията с площ от 200 кв. м. зимуват два вида теменужки, ружа, синчец, магданоз, босилек. Всички тези растения се отглеждат от хора в неравностойно положение – с интелектуални и физически затруднения.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. Преди два месеца социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

Ако проектът към Агенцията по заетостта бъде одобрен, това ще е сериозен успех за първото социално предприятие от такъв мащаб у нас. Основната цел е достоен труд и достойно съществуване на хората в неравностойно положение.

Още преди да получи терен за оранжерия, „Чудната градина” започна своя живот. В защитените жилища през пролетта на миналата година бяха отгледани 8 000 стръка цветя, които бяха продадени на фермерския пазар.

  Автор: Галина Недкова

Още актуални вести гледайте в емисиите на АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.