1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И през новия сезон Европейският съюз ще увеличи вноса на царевица

И през новия сезон Европейският съюз ще увеличи вноса на царевица

За четвърта поредна година ще бъде поставен нов рекорд

И през новия сезон Европейският съюз ще увеличи вноса на царевица. Така за четвърта поредна година ще бъде поставен нов рекорд, сочи прогнозата на земеделското министерство във Вашингтон. Увеличението ще бъде с милион и половина тона, за да достигне рекордните 19,5 милиона тона, смятат експертите. Предишната им прогноза, направена в средата на миналия месец, сочеше "само" 18 милиона тона.

Причина за корекцията е слабото предлагане на фуражно зърно в Европейския съюз в резултат на сушата през лятото и намалялата реколта. В същото време търсенето от страна на животновъдите остава голямо. Световната реколта от царевица е голяма. Очаква се количеството да намали цената и да я направи добра алтернатива за стопаните.

Вашингтонските експерти повишиха и очакванията си за глобалните количества през новия сезон. Увеличението е с близо 8 милиона тона до малко над 1 милиард тона. Най-голямата корекция нагоре – с повече от 6 милиона тона – е за Съединените щати. Там фермерите ще приберат около 377 милиона тона.

Вследствие на засиления внос в Европейския съюз се очаква рекорд и при световната търговия с царевица. Импортите ще достигнат 158 милиона тона, с 5,5 процента повече от изтеклия сезон.

Международните борси реагираха веднага на новите прогнози. В Чикаго цената на декемврийските доставки падна с 4 процента до 3,51 долара за бушел, или 119 евро за тон. В Париж царевицата поевтиня с 3 на сто до 175,25 евро за тон. (AgE)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.