1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Индия може да се превърне най-големия производител на мляко в света, изпреварвайки Европейския съюз

Индия може да се превърне най-големия производител на мляко в света, изпреварвайки Европейския съюз

В страните-членки на Съюза ще има лек спад при производството на мляко за пиене

Индия може да се превърне най-големия производител на мляко в света, изпреварвайки Европейския съюз. До 2026 година производството в страната може да достигне 228 милиона тона, или близо една четвърт от световното производство, прогнозират от Организацията по прехрана и земеделие към ООН-ФАО.

В глобален мащаб производството на мляко до 2026 година ще нарасне с 22 на сто до над 900 милиона тона, се казва в прогнозата. Повече от половината от това количество ще се падне на развиващите се страни. В същото време ръстът в развитите икономики ще е само с 10 процента до 430 милиона тона. В сравнение с 2016-та това е увеличение със 7 на сто.

В страните-членки на Съюза ще има лек спад при производството на мляко за пиене, като този продукт след 9 години ще има дял от близо 47 милиона тона. За сметка на това мандрите на Стария континент ще произведат 11 процента повече сирена. При маслото се очаква плюс от 10 на сто до близо 3 милиона тона.

По отношение на цените на млечните продукти, експертите от ФАО предвиждат значително поскъпване, вследствие на голямото международно търсене. Според прогнозите маслото през 2026 година ще струва малко повече от 3600 евро за тон, което е с около 30 процента над цената от миналата година. Най-високите ценови нива, постигнати през 2013 година обаче най-вероятно няма да бъдат надвишени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.