1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Износът на говеждо месо от Бразилия не е понесъл щети след скандала

Износът на говеждо месо от Бразилия не е понесъл щети след скандала

Причина са увеличените доставки за Хонг Конг, Русия и Китай

Износът на говеждо месо от Бразилия не е понесъл щети от скандала, разкрит през месец март тази година. По данни на властите количества за експорт през третия месец дори са се увеличили в сравнение с февруари. Въпреки че някои от основните клиенти, като Китай, затвориха временно своите пазари, износът на месо е достигнал почти 125 хиляди тона, показва статистиката на митническите служби.

Причина за този ръст са увеличените доставки за Хонг Конг, Русия и Китай, като за Народната република това се отнася за периода преди разкриването на скандала.

В сравнение с миналата година обаче има спад от 8 процента при количеството и 3 на сто при оборота. Тенденция се очерта преди няколко месеца. За първото тримесечие на годината продажбите на говеждо в чужбина са намалели до близо 330 хиляди тона.

През 2016 година бразилският експорт на говеждо месо е останал с 8 на сто под резултата от 2015-та. Изнесени са били общо 1,4 милиона тона, за които са платени 5 милиарда евро. Според експерти бизнесът ще се нормализира най-късно през месец май, тъй като повечето държави, въвели през март ограничения, вече са ги вдигнали.

Напомняме, че в средата на миналия месец полицията в Бразилия обяви, че е разбила престъпна група, търгувала години наред с развалено месо. Бяха затворени 20 преработвателни компании, има и арестувани корумпирани държавни служители, които са извършвали  контрол в тези фирми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.