1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кабинетът ще озаптява цените чрез внос на зърно

Кабинетът ще озаптява цените чрез внос на зърно

 

България ще започне внос на зърно за държавния резерв, за да овладее цените. Това реши във вторник Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените, която ръководи премиерът Сергей Станишев.

За целта министърът на икономиката Петър Димитров ще внесе предложение за внос на зърно "на приемливи цени и в необходимите количества, включително и от страни извън ЕС", съобщи пресслужбата на правителството. Недостигът на царевица ще бъде преодолян чрез внос от Унгария и Украйна. При необходимост правителството ще вземе мерки и окуражаване вноса на фуражи, какти и мерки за нуждите на хранителната индустрия с цел нормализиране на цените, пише в съобщението.

Според комисията основна причина за поскъпването на стоките освен климатичните аномалии е и нарастването на потреблението в резултат на повишените доходи на населението от началото на годината. Другите причини били повечето туристи, както и спекулата.

Започва спешна проверка на търговци и производители за картелни споразумения за цените. Министър Петър Димитров ще възложи проверка от Комисията за защита на потребителите за коректното обявяване на цените на стоките в търговските обекти, включително за единица продукт и разфасовки.

Количеството хлебна пшеница в страната е достатъчно за осигуряване хранителния баланс на страната, за фураж и семена. Това показвали актуалните данни за добива, представени от заместник-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова

Близо 40 процента от добивите обаче се съхранявали в рискови складове и има опасност да влошат качеството си, което ще доведе до загуба за фермерите. През тази година са произведени 2.2 милиона тона пшеница, а остатъкът от миналата година е 150 хиляди тона./dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.