1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Климътът влияе при производството на царевица

Климътът влияе при производството на царевица

По-висок добив и закъснение при следващата култура от сеитбооборота или по-ранно прибиране и по-суха царевица, която веднага ще бъде реализирана

Засушаването в отделни региони на страната е факт. Какви хибриди царевица да изберат фермерите, за да се справят с предизвикателствата вследствие на климатичните промени? Науката и технологиите се развиват в тази посока. А специалистите напомнят, че освен високи добиви, земеделските стопани трябва да имат и пазар.

Необходима е както преценка на микроклимата, така и на плодородието на почвата. Експертите от семенарските компании и фермерите са в много тесен контакт. “
В района на Добруджа по време на опрашване и на наливане на зърното се получава стресово състояние на ниска въздушна влажност и ниски валежи. То не е само да имаш вода в почвата, трябва да имаш и въздушна влажност, т.е. колкото е по-развита генеративната система на развитието, толкова вероятността да се опраши кочана и да имаш по-голям брой семена е по-голямо“, обясни Георги Герджиков, промоутър в семенарска компания

При типично континенталния климат, характерен за Ге
нерал Тошево и Добрич обаче няма влияние на морето, зимите са по-сурови, а през лятото температурите са по-високи. Експертите от семенарските компании са полезни за фермерите със своите съвети. „Не винаги най-добивният хибрид е най-печелившият за тях, т.е. те дори и да засеят по-ранна група с по-ниски резултати, на практика ще реализират по-големи печалби“, коментира
Георги Герджиков
.

Земеделският стопанин трябва да реши дали иска по-висок добив и закъснение при следващата култура от сеитбооборота или предпочита по-ранно прибиране и по-суха царевица, която веднага ще бъде реализирана.

Автор: Диана Александрова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.