1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кой ще бъде най-облагодетелстван от своето производство

Кой ще бъде най-облагодетелстван от своето производство

Сериозен ценови спад в търсенето и предлагането на зърно

По данни на МЗХ посевите с рапица тази година са с 29,5% по-малко, в сравнение с предходния сезон, като възлизат на 1 777 000 дка.

Няма съмнение, че рапицата е сред най-печелившите култури в земеделието. Но за да се получат добри резултати, трябва да се положат максимални грижи. Затова не всеки земеделски производител се наема да я отглежда, дори след като в няколко поредни години не само добивите, но и печалбите бяха отлични. Рапицата е капризна, за да успееш, наистина трябва да вложиш много труд и знания.

Тази година са засети около 6 млн. дка със слънчоглед и 4 млн. дка с царевица по данни на агроминистерството.

По данни на САПИ, средната изкупна цена на маслодаен слънчоглед за изминалата 2011/12 пазарна година е 732 лв./тон, със 7% под тази за предходната година, поради по-ниските нива през първата половина на сезона. Като цяло, годината се характеризира с постепенно покачване на изкупните цени, като най- ниското ниво е регистрирано през м. октомври 2011 г. – 592 лв./кг, а най-високото – през м. юли 2012 г. – 918 лв./тон.

Общото предлагане на царевица за зърно през настоящата 2012/13 пазарна година се предвижда да бъде в размер на 2 077 хил. тона – с около 21% по-малко спрямо предходната година, поради намаленото производство и по-ниските преходни запаси. Все пак, това остава едно сравнително високо ниво на предлагане, значително надхвърлящо вътрешните потребности. Общото потребление на царевица (семена, индустриална употреба, фураж и износ) през маркетинговата 2012/13 година се прогнозира на ниво от 1 718 хил. тона – с 27% по-малко в сравнение с предходната година, основно поради свиване на износа.

По данни на САПИ, средната изкупна цена на царевица за зърно за изтеклата 2011/12 пазарна година е 348 лв./тон, със 7% по-ниска спрямо тази за предходната година. През първите четири месеца на сезон 2011/12 се наблюдава тенденция на плавно понижение на изкупните цени от средно 368 лв./тон за м. септември 2011 г. до средно 306 лв./тон за м. декември 2011 г. От началото на календарната 2012 г. следва постепенно покачване на цените до средно 425 лв./тон за м. август.

Сериозен ценови спад в търсенето и предлагането на зърно бе регистриран по време на 28-та редовна търговска сесия на Пловдивска стокова борса, проведена в периода 10. – 12.07.2013 год. При пшеницата ценовите заявки за продажба от нова реколта отбелязава спад от 33 % спрямо последната котировка на пшеница от стара реколта – от 450 лв./ на 340 лв./т без ДДС. Заявката за покупка на над 180 хил.тона бе предложена за договаряне при цена от 270 лв./т, което пък е със 33% по-ниска цена от търсенето на пшеница стара реколта – от 360 лв./т. Подобна е и ситуацията при рапицата. Заявки за покупка на над 23 000 тона бяха обявени на цена от 680 лв./т, което е с 29,41 % по-ниска цена спрямо търсенето на рапица от стара реколта. Въпреки, че прибирането на слънчогледа предстои търговците вече заявиха своите намерения за търговия с тази суровина от нова реколта. Търсенето надмина 80 000 тона при оферирана първоначална цена от 620 лв./т без ДДС, което е с 25,80 % по-ниска котировка спрямо тази за слънчогледа от миналата година. Предлаганите количества пък оформят нагласа за стартова цена при ниво 690 лв./т без ДДС. По-малък е процентът на намаление в цените на търсенето и предлагането на царевица, чиято жътва също предстои. Предлагането стартира при цена 400 лв./т (с 10% по-ниско спрямо старата реколта), а търсенето се позиционира при нива 300-310 лв./т без ДДС, което е с около 10 % по-ниска цена спрямо реколтата от миналата година.

В седмичнта анкета на Agro.bg, потребителите са оценили именно пролетниците – царевица и слънчоглед, като най-печеливши за земеделците през тази стопанска година – цели 75 %. Едва 25 % смятат, че рапицата би могла да е рентабилна за фермерите. Дали, поради пропаднали посеви, по-нисък добив или ниски изкупни цени на пшеницата не залага никой.

Брокерите коментират, че при тази пазарна ситуация търговията ще бъде изключително затруднена на фона на сериозните ценови разминавания между търсенето и предлагането и сериозния ценови спад при всички зърнени култури. След приключване жътвата на царевицата и слънчогледа и предстои да видим какви стойности ще достигнат цените им.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.