1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Културата на бъдещето

Културата на бъдещето

Камилата на растителния свят

Климатът определя водния и температурен режим, типа и плодородието на почвите и продължителността на вегетационния период на дадена култура. От всички тези показатели зависи какви култури ще изберем за определен регион и какви добиви ще получим от тях. За предотвратяване, или намаляване на последиците от глобалното затопляне трябва да се реши задачата, свързана с адаптация към вече променения климат чрез подходящи схеми на наблюдение и прогнози с ежегодни оценки на ниво области и региони. Необходимо е да се засяват видове и сортове земеделски култури, които са устойчиви на воден и температурен стрес.

Една непопулярна култура – соргото, започна да се сее през последните години в Добруджа. Наричат го „камилата на растителния свят“, тъй като основната характеристика на тропическото растение е сухоустойчивостта. В цялата страна през 2012 г. са били засети около 60 000 дка. Една от причините фермерите да обръщат поглед към тази култура, е възможността да заменят с нея царевицата. Лабораторни резултати показват, че фуражите от двете култури се доближават по състав на над 99%. Втората причина е все по-драстичните промени в климата, които водят до екстремни горещини и липса на валежи в продължение на месеци. При тези условия царевичната култура не издържа и не може да се отглежда, докато соргото може да донесе и печалба.

Пазарната цена на тон сорго е с около 10 евро по-ниска от цената на тон царевица. „При сегашните пазарни цени се оказва, че за производство на 500 кг сорго рентабилността е 118%. В същото време при производството на 500 кг царевица, рентабилността е 76-80 %“ – според Таня Петкова – продуктов мениджър във водеща  компания в селекцията на сорго. В тези равносметки са включени всички почвени обработки, третиране с препарати, торене, жътва, гориво, но без рентите, тъй като те са различни в различните региони на страната. На площи, на които не може да се сее нищо друго – вкислени, заблатени, каменисти, засолени, бедни почви, соргото ще даде добив, който не може да се получи от други култури.

Осигуряването на пазар на соргото е другият важен момент при отглеждането на тази култура. Фуражните заводи у нас изкупуват реколтата на цени, близки до цените на царевицата.

Потребителите на портала Agro.bg са класирали нарастващата популярност на соргото в седмичната анкета така: 60% го предпочитат заради високата му сухоустойчивост, добрите му фуражни качества са важни за 20% от анкетираните и още 20% залагат на новите високодобивни хибриди.
Културата е много перспективна и има много добър потенциал за високи  и стабилни добиви между 600 и 1000 кг от декар, дори и при тежки климатични условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.