1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мария Неделчева: Трябва да отчитаме интересите и на обикновения фермер, и на целия ЕС

Мария Неделчева: Трябва да отчитаме интересите и на обикновения фермер, и на целия ЕС

Нужно е Европейската комисия да бъде по-амбициозна в действията си, призова българският евродепутат

Докладът за изменение на регламент (ЕО) №73/2009 на Съвета във връзка с прилагането на директни плащания за селскостопански производители за 2013г., по който българският евродепутат Мария Неделчева е докладчик на ЕНП, беше разискван на пленарно заседание на ЕП в Страсбург. Документът настоява Регламент (ЕО) № 73/2009 да продължи да бъде основата за предоставяне на подпомагане на доходите на земеделските стопани през календарната 2013 г. с оглед новите схеми за подпомагане, които ще се прилагат от 1 януари 2014 г.

По време на дебата Мария Неделчева отбеляза ключовата роля на Европейската комисия - институцията, формираща политиките на ЕС, която прави първоначалните предложения и която разпределя плащанията. „Искам да призова ЕК да взима предвид новите страни членки. Искам да бъде по-амбициозна в действията си. Трябва да постигнем една истински справедлива Обща селскостопанска политика”, заяви българският евродепутат.

Тя обърна внимание на самите страни членки и на Съвета, които най-лесно могат да идентифицират нуждите на селскостопанските производители в отделните страни, защото изработват националната позиция. Г-жа Неделчева ги призова за по-голямо съдействие като важна част от вземането на решение.

„Ние в ЕП сме тези, които трябва да отчитаме интересите на всички по хоризонтала и вертикала - от тези на обикновения фермер до тези на целия ЕС.  Нека и по другите доклади, свързани с реформата на ОСП компромисът, равнопоставеността и справедливостта да бъдат водещи, както в този доклад”, заключи Мария Неделчева.

Докладът за изменение на регламент (ЕО) №73/2009 на Съвета във връзка с прилагането на директни плащания за селскостопански производители е първият разискван в пленарна зала доклад относно реформата на ОСП за следващия програмен период 2014-2020 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.