1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов откри жътвата край Бяла Слатина

Министър Найденов откри жътвата край Бяла Слатина

Близо 1 млрд. лева се очакват от износа на зърнени култури

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри жътвената кампания 2010 г. на нива край гр. Бяла Слатина, област Враца. Той пожела реколтата да е добра и сложи 1 лев в житен клас по местна традиция. Същото направи и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов сложи 50 лв. с пожелание за по-висока цена на зърното. Всички пожелаха „Бог да пази хляба на България”.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов участва в родео с комбайни. Той подкара модерен комбайн закупен по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. В отбора на министъра бе и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. По време на състезанието много зад тях остана друг комбайн от старо поколение, произведен през 1989 г. Победители в родеото станаха министър Найденов и Калина Илиева, които коментираха, че това е модерното земеделие. Министър Найденов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов помогнаха на екипа със стара техника да дожънат парцела.

Близо 1 млрд. лева се очакват от износа на зърнени култури от жътвена кампания 2010 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Тези средства се очакват да влязат в страната след продажбата на около 2 млн. тона пшеница на външните пазари и над 1 млн. тона от продажбата на ечемик, царевица и други зърнени култури. Очакваната реколта е между 3,6 и 3,9 млн. тона от пшеница, от които 2 млн. тона ще бъдат за износ. Само от износа на пшеница се очакват над 200 млн. евро. Министър Найденов обяви, че има интерес за покупка на зърно от Израел, Катар и Кувейт.  Министърът съобщи, че земеделската техника за жътвената кампания в цялата страна е в пълна готовност, според проверка на Контролно-техническата инспекция към МЗХ, като обновената техника е 3,2 %.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите днес отново поискаха прехвърляне на средства от неатрактивните мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” заради изчерпан финансов ресурс по нея. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева обяви, че по 121 мярка недостигът на средства е в размер на 100 млн. лева. МЗХ и ДФ „Земеделие” подкрепят прехвърлянето на средствата по мерки от програмата, като се очаква решение на Брюксел по този въпрос, посочи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”.

Министър Найденов отказа да коментира цената на зърното, за да не влияе на пазара и подчерта, че тя зависи от търсенето и от външните пазари. Министърът обяви, че започва работа за въвеждането на БДС и при хлебните изделия с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия. Това ще се случи след като се въведат такива изисквания при млечните и месни продукти.

Бившите министри на земеделието Кръстьо Трендафилов и Венцислав Върбанов също присъстваха на днешното откриване на жътвената кампания край Бяла Слатина. Бившият министър Кръстьо Трендафилов бе поканен лично от министър Найденов, тъй като той също е от този регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.