1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов ще инициира проверки за нитрати по зеленчуците

Министър Найденов ще инициира проверки за нитрати по зеленчуците

По мярка 121 на ПРСР се изплащат огромни суми за това да се изчистят площите от замърсяването с нитрати

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инициира съвместни проверки между Националната служба за растителна защита и РИОКОЗ за наличието на нитрати в зеленчуците, които започват да излизат на пазара през пролетния сезон. Това обяви той при посещението си на зеленчуковата борса в с. Кърналово, край Петрич. Отделно по Министерство на земеделието и храните ще инициира отново съвместни проверки с НАП и Агенция „Митници” за нелегален внос на плодове и зеленчуци от Македония.

Проверките ще бъдат по всички зеленчукови борси, тържища и пазари в страната, вкл. и на българската продукция, заяви министърът. Освен това ще се засили и контрола за нитрати при вносната продукция и най-вече от Македония и Турция. Българската норма на нитрати преди години беше 250-290 мг на кг, досега сега има случаи на 4500 мг, обясни министърът. Световната здравна организация изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебетата. Безопасното ниво на нитратите за възрастни е 250-290 милиграма на килограм продукт. Световната здравна организация предупреждава, че консумацията на плодове и зеленчуци с нитрати над определените стандарти може да доведат до рак на стомаха, каза министърът. Според европейския регламент максимално допустимото количество на нитратите може да бъде 4500 милиграма на килограм продукт, но в регламента се посочва, че то може да бъде опасно за бебетата и бременните. Регламентът изисква съдържанието на нитрати да бъде колкото се може по-ниско. т.е. в продуктите трябва да има колкото се може по-малко нитрати.

Министър Найденов обяви, че по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони се изплащат огромни суми за това да се изчистят площите от замърсяването с нитрати. В ЕС всеки производител носи отговорност за онова, което продава. Той трябва да изчезне от пазара, ако някой се разболее от зеленчуците, обясни министърът.

Той се срещна и със зеленчукопроизводители от района на Петрич. Един от най-сериозно поставените проблеми беше за силно раздробените земи, заради което те не могат да получават субсидии. В райони има и много пустеещи земи. Министър Найденов посочи, че земеделците трябва да се обединяват в сдружения, за да получават субсидии по директните плащания. Той каза, че ще инициира срещи за пилотни проекти за комасация в региона на Петрич и Сандански. Също да се инициират информационни кампании за популяризиране на сдружаването на земеделците в региона, за да получават субсидии. По ПРСР могат да бъдат създавани Местни инициативни групи (МИГ) по подхода ЛИДЕР за създаване на сдружения на зеленчукопроизводителите. Подходът ЛИДЕР създава финансови възможности за местните хора и общности да развиват своите селски райони. Основава се на партньорство между различните заинтересовани страни на териториално ниво. Основно звено са местни инициативни групи, които се формират от представители на обществения и частния сектор. Те разработват местни стратегии за развитие на селските райони и кандидатстват за финансиране на тези стратегии по настоящата мярка на Програмата за развитие на селските райони.

Целта на дейностите по подхода е да се засили участието и организирането на местната общност в процесите на развитите на селските територии чрез създаването на активни партньорства на местно ниво за реализиране на инициативите отдолу нагоре, както и изграждане на местен капацитет и подобряване на качеството на живот в селските райони на България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.