Министър Найденов ще инициира проверки за нитрати по зеленчуците

По мярка 121 на ПРСР се изплащат огромни суми за това да се изчистят площите от замърсяването с нитрати

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инициира съвместни проверки между Националната служба за растителна защита и РИОКОЗ за наличието на нитрати в зеленчуците, които започват да излизат на пазара през пролетния сезон. Това обяви той при посещението си на зеленчуковата борса в с. Кърналово, край Петрич. Отделно по Министерство на земеделието и храните ще инициира отново съвместни проверки с НАП и Агенция „Митници” за нелегален внос на плодове и зеленчуци от Македония.

Проверките ще бъдат по всички зеленчукови борси, тържища и пазари в страната, вкл. и на българската продукция, заяви министърът. Освен това ще се засили и контрола за нитрати при вносната продукция и най-вече от Македония и Турция. Българската норма на нитрати преди години беше 250-290 мг на кг, досега сега има случаи на 4500 мг, обясни министърът. Световната здравна организация изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебетата. Безопасното ниво на нитратите за възрастни е 250-290 милиграма на килограм продукт. Световната здравна организация предупреждава, че консумацията на плодове и зеленчуци с нитрати над определените стандарти може да доведат до рак на стомаха, каза министърът. Според европейския регламент максимално допустимото количество на нитратите може да бъде 4500 милиграма на килограм продукт, но в регламента се посочва, че то може да бъде опасно за бебетата и бременните. Регламентът изисква съдържанието на нитрати да бъде колкото се може по-ниско. т.е. в продуктите трябва да има колкото се може по-малко нитрати.

Министър Найденов обяви, че по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони се изплащат огромни суми за това да се изчистят площите от замърсяването с нитрати. В ЕС всеки производител носи отговорност за онова, което продава. Той трябва да изчезне от пазара, ако някой се разболее от зеленчуците, обясни министърът.

Той се срещна и със зеленчукопроизводители от района на Петрич. Един от най-сериозно поставените проблеми беше за силно раздробените земи, заради което те не могат да получават субсидии. В райони има и много пустеещи земи. Министър Найденов посочи, че земеделците трябва да се обединяват в сдружения, за да получават субсидии по директните плащания. Той каза, че ще инициира срещи за пилотни проекти за комасация в региона на Петрич и Сандански. Също да се инициират информационни кампании за популяризиране на сдружаването на земеделците в региона, за да получават субсидии. По ПРСР могат да бъдат създавани Местни инициативни групи (МИГ) по подхода ЛИДЕР за създаване на сдружения на зеленчукопроизводителите. Подходът ЛИДЕР създава финансови възможности за местните хора и общности да развиват своите селски райони. Основава се на партньорство между различните заинтересовани страни на териториално ниво. Основно звено са местни инициативни групи, които се формират от представители на обществения и частния сектор. Те разработват местни стратегии за развитие на селските райони и кандидатстват за финансиране на тези стратегии по настоящата мярка на Програмата за развитие на селските райони.

Целта на дейностите по подхода е да се засили участието и организирането на местната общност в процесите на развитите на селските територии чрез създаването на активни партньорства на местно ниво за реализиране на инициативите отдолу нагоре, както и изграждане на местен капацитет и подобряване на качеството на живот в селските райони на България.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.