1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Настъпи време за сеитба на пшеница и ечемик

Настъпи време за сеитба на пшеница и ечемик

Продължава усилената беритба в овощните градини

 

В началото на третото десетдневие на септември започна да тече оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеницата и ечемика. Препоръчително е навременното прибиране на царевицата, слънчогледа, цвеклото и картофите, както и своевременното след това обработване на площите, защото тези култури са подходящи предшественици за есенниците.

Топлото и сравнително сухо време през по-голямата част от изминалия период благоприятства прибирането на късните пролетници, а добрата влагозапасеност на почвата позволи да се пристъпи към дълбока оран, предсеитбена обработка, торене и дисковане.

През следващия десетдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираното променливо време с температури около нормата за сезона. Превалявания от дъжд се очакват в началото и в края на периода. Сравнително сухото време в средата на периода ще позволи прибирането на повечето технически и окопни култури и извършването на повечето от почвообработките. В зеленчуковите градини ще се правят последните беритби на домати, пипер, краставици и др.

До края на септември в полските райони не се прогнозират критични температурни аномалии, не се очакват слани и това ще даде възможност за получаване на допълнителна продукция от късните зеленчуци. На освободените площи може да се засади спанак, късно зеле и късни репички.

Продължава усилената беритба в овощните градини на достигналите техническа зрелост сортове зимни ябълки, круши и сливи. Плодовете за продължително съхранение се берат ръчно като задължително се спазват благоприятните срокове за беритба на всеки срок.

Сега трябва да се извърши подготовката на площите за засаждане на новите ягодови насаждения. Продължава беритбата на къпините, малините, орехите и лешниците.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.