1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостигът на царевица ще доведе до намаляване на потреблението на гориво

Недостигът на царевица ще доведе до намаляване на потреблението на гориво

На пазара на фючърсните сделки с царевица цените са надминали 6.70 долара средно

През тази година реколтата от царевица вероятно няма да е достатъчна, за да отговори на търсенето й, тъй като цените продължават да растат, животновъдите скоро може да бъдат изправени пред критично решение дали да намалят използването на царевица за фураж.

Според селскостопанския икономист Крис Хърт, животновъдството вероятно ще се свие, когато през 2012 г. цените на реколтата минат над психологическата граница от 7 долара за бушел - нивото, което пазарът вече достигна.

Според доклад на Американското министерство на земеделието за световните доставки и търсене на селскостопански продукти за август, средната цена на царевицата се движи между 6.20 и 7.20 долара за бушел. На пазара на фючърсните сделки с царевица цените са надминали 6.70 долара средно и сега ниските до средни нива за 2011 г. вече се движат около 7 долара.

За свиневъдната индустрия по-специално, Хърт прогнозира, че производителите могат да плащат средно около 6.85 долара за бушел царевица и при тази цена все още да могат да се справят с други текущи разходи.

"Цените на царевицата трябва да достигнат нови върхове на база на пазарната година, за да се стигне до намаляване на употребата на царевица в животновъдния сектор, и това се случва сега" - каза Хърт.

Животновъдите ще се конкурират за кратко за доставките на царевица с други потребители, като например производителите на биогорива и износителите, добави Хърт.

"Най-големият конкурент за царевицата през следващата година ще бъде етаноловата индустрия, чието потребление аграрното министерство в момента оценява на 5.1 млрд. бушела царевица", каза още той.

Около 4.7 млрд. бушела ще отидат за задължителния национален стандарт за възобновяеми горива, с допълнителни 400 млн. бушела, използвани за производство на етанол за износ, уточни Хърт. Това означава, че според анализите на аграрното министерство, 39% на царевичната реколта през 2011-а ще отидат за производство на етанол.

"Задължителната употреба на царевица беше обезпокоителна за животновъдния сектор, когато царевица е в изобилие - коментира той. -  Сега с късите сделки за доставки на царевица, опасенията са още по-големи.

"Късите сделки също увеличават неравнопоставеността на някои крайни потребители, включително животновъдите, което ще накара агенцията за опазване на околната среда да намали задължителните норми за етанол за 2012 г."

Ако задължителните проценти на етанола не бъдат намалени, свиването на потреблението на царевица ще трябва да дойде от другите сектори, като например животновъдството и износа на царевица.

"Налице е общо предположение, че чуждестранните клиенти ще намалят потреблението с покачването на цените; така или иначе, през 2007-а и 2008-а тези клиенти увеличиха купуваните количества" - коментира още експертът. Като се имат предвид ниските нива на щатския долар и силното желание на много чуждестранни правителства да направят всичко възможно да задържат в умерени граници поскъпването на храните, остава въпросът дали ще намалят вноса на царевица от САЩ тази година."

Разликата между 2007-2008 г. и сега, според Хърт, е, че само преди няколко години животновъдите не можеха да си позволят да плащат повече от 6 долара за бушел царевица. Освен това, на глава от населението потреблението на животиски продукти е намаляло през последните четири години, докато цените, на които фермерите продават продуктите от животински произход са се увеличили. Но дори и с тези увеличения, анализаторът смята, че ограниченото предлагане на царевица и нестабилността на пазара са накарали повечето свиневъди да отложат плановете си за разширяване на производството.

"Тези решения изглеждат непредвидени сега, когато малките добиви от царевица се превръщат в реалност - каза той. "Прогнозните марджини за 2011-2012 на пазара на царевица сега изглеждат отрицателни, със средна загуба от $ 7 на глава от населението. Тази потенциална загуба вероятно ще доведе до известно свиване на сектора."

Според Хърт се очаква вътрешното търсене на месо също да бъде слабо, заради скромния ръст на доходите на потребителите. Но има светлина в тунела ​​за производителите на свинското месо - това са силните икономики като Китай и Южна Корея.

"По-голям износ на свинско месо ще стимулира цените му и ще даде възможност на фермерите да си позволяват да купуват и по-скъп фураж", каза в заключение Хърт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.