1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Незадоволителни добиви от слънчоглед отчитат в област Монтана

Незадоволителни добиви от слънчоглед отчитат в област Монтана

 

Добиви от слънчоглед както от преди 30 години прибират сега земеделските производители от област Монтана. Това информираха от Областната дирекция "Земеделие и гори". Незапомнените жеги и сушата съсипаха голяма част от реколтата. Това, което ще даде някакъв добив пък узря повече от месец по-рано от нормалните жътвени срокове за маслодайния слънчоглед.

Жътвата на маслодайните посеви започна преди две седмици и от засетите 300 816 декара са ожънати над 30 000 дка. Средният добив обаче е отчайващо нисък в сравнение с миналогодишния - 89 килограма от декар, жалят се стопаните.

Най-много слънчогледово семе са прибрали от декар стопаните от  общините Монтана и Якимово - по 120 кг. В Брусарци земеделците жънат по  36 кг от дка, а в Бойчиновци - по 50 кг от дка. Според мнозина производители добивът няма да стигне  да се платят разходите по отглеждането на маслодайната култура.

Миналата година земеделците от областта са прибрали среден добив от 166 кг от дка семе, а в Лом средният добив достигна 240 кг от декар. Според тях това неминуемо ще продължи да се отразява  върху цената на олиото. Всички арендодатели и член-кооператори, които не отглеждат животни, искат рентата и арендата им да се плати в натура със слънчогледово олио.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.