1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нидерландия увеличава износа на плодове

Нидерландия увеличава износа на плодове

От износа за Федералната република нидерландските търговци са спечелили над 4 милиарда евро

На 12 милиарда и 900 милиона евро възлиза печалбата, реализирана от Нидерландия с износа на плодове през 2020 година. Това са 6 % повече, отколкото през 2019-та, сочат данните на Сдружението за търговия на едро с плодове и зеленчуци.
 
Докато стойността на експортираните плодове се е увеличила с 13 на сто, тази на изнесените зеленчуци бележи лек спад с 1 %. Според експертите положителното развитие при плодовете се дължи най-вече на нарасналия реекспорт. Нидерландските търговци са похарчили най-много средства за вноса на авокадо – над милиард евро, което е с 22 % повече, отколкото през предходната година. Стойността на импорта се изчислява на 9 милиарда, от които 80 % са за плодове. Основната част от реекспорта е била насочена към съседна Германия.
От износа за Федералната република нидерландските търговци са спечелили над 4 милиарда евро, или с 9 % над резултатите от 2019-та. Увеличението е благодарение на по-големите доставки от пипер, краставици, домати и ябълки. На второ място като вносител на стока от Нидерландия е Обединеното кралство. Тамошните търговци са платили милиард и 200 милиона евро, с което изпреварват белгийските си колеги. 
През миналата година стойността на собственото производство на плодове и зеленчуци в Нидерландия е нараснала с 5 % до 4 милиарда. Това се дължи на по-големите реколти от пипер, патладжани и ябълки. При доматите, с които страната обикновено генерира големи обороти, през 2020-та е регистриран лек спад, най-вече заради коронакризата и затворените заведения.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.