1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нова Зеландия очаква рекордни приходи от износа на храни

Нова Зеландия очаква рекордни приходи от износа на храни

Най-важни за новозеландския износ са млечните продукти

През настоящата стопанска година Нова Зеландия очаква рекордни приходи от износа на храни и аграрни продукти. До края на юни стойността на експорта ще достигне близо  27 милиарда евро.

Най-важни за новозеландския износ са млечните продукти, се казва в актуалната прогноза на земеделското министерство. Доставките за чужбина в този сектор ще се увеличат с 3,3 процента, от което се очаква стойността да нарасне на повече от 10 милиарда евро. По-ниските световни цени на някои продукти ще бъдат компенсирани изцяло от производството и по-големият износ, смятат експертите в агроведомството.

Значително по-слаб ръст се прогнозира за износа на месо и вълна. Тук стойността ще достигне 5 милиарда и 770 милиона евро, с 0,8 на сто повече, отколкото през изминалата стопанска година. По-бавното развитие в този сегмент се дължи на по-ниските цени за говеждо месо, но благодарение на поскъпналите агнешко и вълна се наблюдава увеличение.

Най-голям скок, с около 12 процента, ще има при износа на плодове и зеленчуци, които ще донесат общо около 4 милиарда евро. На световните пазари най-търсените новозеландски плодове са киви, грозде, ябълки и круши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.