1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НСИ отчита ръст на реколтата при основните зърнени и маслодайни култури

НСИ отчита ръст на реколтата при основните зърнени и маслодайни култури

Снимка:

Данните са за изминалата стопанска година

Ръст на реколтата при основните зърнени и маслодайни култури, но по-ниски приходи за производителите. Това отчита Националният статистически институт в първите си данни за изтеклата година в земеделието.

По текущи цени от 2013 г. са продадени зърнени култури за 2,3 млрд. лв. при над 2,5 млрд. лв. през 2012 г., а на техническите култури – почти 1,4 млрд. лв. при близо 1,7 млрд. лв. година по-рано. Или ако трябва да обобщим по-образно, добрата година за фермерите е била лоша. Производството на плодове също е нараснало с 3,4 %. Това се дължи основно на реколтата от грозде.

Задълбочава се тенденцията на намаляване дела на животновъдството в стойността на селскостопанската продукция. Най-съществен е спадът в обема при овцете и козите, следвани от птиците и свинете. Тепърва ще излязат данните на отдел Агростатистика към Министерството на земеделието, откъдето ще стане ясно дали това се дължи на продължаващо свиване на домашното производство или е налице спад и в индустриалното такова. На този фон изглежда логичен спадът от над 12% в произведените количества фуражни култури.

Може би най-тревожна е задълбочаващата се криза в зеленчукопроизводството. То достига 2,2 % от стойността на произведената селскостопанска продукция при дял от 2,5% година по-рано и средно около 15 % в периода 2003-2006 година. 

По предварителни оценки субсидиите върху производството са нараснали до 1,67 млрд. лв. или 58% от брутната добавена стойност в селското стопанство.

Вижте подробна информация в емисиите новини на АГРО ТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.