1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Обединени земеделци": Отношението на управляващите към развитието на българското земеделие е безотговорно

"Обединени земеделци": Отношението на управляващите към развитието на българското земеделие е безотговорно

Партията е категорично против предложения антисоциален бюджет на държавата за 2012 г.

Проектът на държавния бюджет за 2012 г. е демонстрация на некомпетентност и безотговорно отношение от управляващите към развитието на българското земеделие и икономиката на страната. Това гласи разпространена от ПП "Обединени земеделци" декларация по повод предвидените в Бюджет 2012 пари за сектора.

Според тях заложените 340 млн. лв. за подкрепа на земеделското производство през следващата година са крайно недостатъчни и са в рязко противоречие с многократно заявяваните от премиера Бойко Борисов намерения за приоритетно и бързо развитие на българското земеделско производство и повишаването на дела му в брутния вътрешен продукт на страната.

Приемането на този силно орязан проектобюджет за земеделие и премахването на националните доплащания към европейските субсидии ще доведе до: намаляване на ръста на земеделското производство и инвестициите в агросектора; намаляване на приходите и допълнително обедняване, най-вече на средните и дребните земеделски производители и собствениците на земеделски земи; увеличаване на безработицата и продължаване на процеса на обезлюдяване в селските райони; допълнително намаляване на конкурентоспособността на земеделската продукция и намаляване на нейния износ; опасност от фалити на много производители, преработватели и търговци, ангажирани в агросектора.

От партията категорично настояват за осигуряване на минимума от 570 млн. лв. за подкрепа на сектор земеделие през 2012 г.

"Подкрепяме справедливите искания на браншовите организации за изпълнение на поетите финансови ангажименти от страна на управляващите от ГЕРБ. Призоваваме българското общество да подкрепи очакваните протести на браншовите организации в земеделието", се посочва още в декларацията.

ПП "Обединени земеделци" е категорично против предложения антисоциален бюджет на държавата за 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.