1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 2080 декара с тютюн са засети в Смолянско

Около 2080 декара с тютюн са засети в Смолянско

От Областната дирекция „Земеделие” отчитат намаление спрямо миналата година с над 50%

С над 50% по-малко са площите с тютюн тази година в Смолянско, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие”-Смолян Боряна Цочева, цитирана от Агенция "Фокус".

До 2 юни в областта са засети около 2080 декара с тютюн, като намалението спрямо миналата година е с над 50%. Най-много тютюн е засят в община Неделино – 1100 декара, а в общините Доспат и Златоград по 450 декара. В община Баните са засадени 70 декара, а в община Мадан едва 10 декара. Цочева уточни, че през 2010 г. в областта е имало 5310 декара с културата. Възможно е до средата на месец юни площите да се увеличат, тъй като тютюнът е топлолюбива култура и има региони, в които се сее по-късно.

„Надяваме се декарите да се увеличат”, каза Цочева. Тя добави, че до 10 юни продължава кампанията за подаване на заявление за получаване на субсидии за земеделски земи. Въпреки, очакванията за лек спад, до днешна дата заявление са подали около 97% от фермерите, кандидатствали през миналата година. Ако интересът продължи, се очаква ръст в броя на хората, кандидатстващи за плащания на площ. До средата на юни ще са ясни и засетите площи с култури в региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.