1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково провеждат тематични проверки за качеството на оцета

От Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково провеждат тематични проверки за качеството на оцета

До момента са проверени повече от 25 обекта

В разгара на сезона на туршиите от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково провеждат тематични проверки за качеството на оцета.

Инспекторите посещават магазини и складове за продажба на едро от края на септември. До момента са проверени повече от 25 обекта, като няма засечени сериозни нарушения. Акцията приключва днес.

Проверките на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните започнаха на 27 септември. Проверяващите посещават предимно хранителни магазини.  Следи се най-вече за качеството на оцета, който търговците предлагат.

От началото на проверките са проверени складове, търговски обекти и единствения производител на оцет в Хасковско. Няма съставени актове, издадени са 3 предписания.

На щандовете в магазина трябва да е ясно кое е така нар. оцетен заместител и кое оцет.  Първият  е на цена от около 50 ст., докато оригиналът струва между 1,5 и 2 лв. За повечето клиенти е важно най-вече качеството.

При проверката инспекторите имаха право да вземат и проби, които да изпратят за изследване в специализирана лаборатория.

Окончателните резултати дали  има сериозни нарушения в Област Хасково ще станат ясни на  17-ти октомври.

Автор: Мария Ламбова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.