1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отделянето на повече восък не пречи на медосбора

Отделянето на повече восък не пречи на медосбора

От добре свършената през месец април работа зависи успешното пчеларстване през лятото

 

Майките снасят усилено

Увеличеният приток на прашец и нектар, топлото време и многото млади пчели в семействата стимулират майките за усилено снасяне на яйца и площите с пило се увеличават бързо. Април е от решаващо значение за развитието на пчелните семейства. Пчеларят със своите знания и дейност е този, който трябва в най-голяма степен да съдейства за продължаване на това развитие, започнало още от средата на януари. Той трябва постоянно да следи количеството на мед в гнездото да не пада под 10–15 кг и да осигурява площи за снасяне на майката.

При застудяване и продължителни дъждове, които не са редки за април, пчеларят трябва отблизо да следи за количеството храна в гнездото и при нужда да подхранва с мед или захарен сироп (1:1), за да запази започналото развитие. Голямото количество пило, усилената работа на пчелите по изхранването му, затоплянето и вентилирането на гнездото, приносът на прашец и другите дейности през този период изискват и консумацията на повече мед. Поради повратностите на времето – чести превалявания и застудявания, приносът на нектар невинаги е пропорционален на изконсумираното количество мед, което налага пчеларите да се съобразяват с наличието му в гнездото. В зависимост от температурата много от изброените по-горе растения вече са на прецъфтяване.

Интензивната дейност изисква достатъчно храна

Силните семейства при намален приток на нектар изразходват по 4–5 кг храна от запасите си. До цъфтежа на акацията, която в различните райони цъфти в различно време, остават около 15–20 дни празен период, който много често оставя пчелите без достатъчно храна. Не трябва да се забравя, че колкото количеството мед в гнездото е повече, толкова по усилено се развива семейството.

В семействата има много млади пчели, а тяхната кърмаческа дейност е 4–5 пъти по-интензивна от тази на презимувалите. Обилният принос на прашец и нектар ги стимулират и те отделят много восък, който трябва да бъде оползотворен. Затова поставянето на рамки с восъчни основи за изграждане на нови пити е задължително по няколко причини:

  • за подмяна на старите и негодни пити;
  • за постепенно разширяване на гнездото;
  • за максимално използване на восъкоотделителната дейност на пчелите с цел получаването на по-голям добив.

Погрешно е становището на някои пчелари, че восъкоотделянето пречи на медосбора. Това е нормален физиологичен процес и ако не се използва рационално, затормозва работата на пчелите.

Цъфтежът на джанката и забелването на питите в горния край е сигнал за началото на добър восъчен градеж. Рамките с восъчни основи се поставят непосредствено до питите с пило, защото там се намират младите, отделящи восък пчели.

Ползата от „далаците”

Април е най-подходящ месец за биологична борба с ВАРОАТОЗАТА – чрез строителна рамка. Тя представлява празна рамка със залепена за горната летва 2–3 см лента от восъчна основа. В Дадан-Блатовите кошери може да се използва и магазинна рамка (белязана отгоре с едно габарче). Строителните рамки се поставят непосредствено до пилото (от едната страна строителната рамка, а от другата – нормална рамка с восъчна основа за градеж). В строителнната рамка пчелите надграждат „далаци” с търтееви килийки и майката бързо ги осеменява. Две седмици по-късно, след като една част от пилото в тези „далаци” е запечатано, те се изрязват и претопяват. Чрез строителната рамка се постигат няколко цели:

  • Унищожават се намиращите се в търтеевото пило акари на вароатозата;
  • Добива се повече и качествен восък;
  • В „далаците” пчелите задоволяват инстинкта си за градеж на търтееви килийки, а майките за снасяне на неоплодени яйца;
  • В рамките с восъчни основи пчелите изграждат само работнически килийки.

През този период се внимава за осигуряване на достатъчно място за нормално снасяне на майката, като се следи и за запазване на топлината в гнездото. Когато се установи пило на предпоследната пита, гнездото следва да се разширява, което става хоризонтално с пити за кошерите от системата на Дадан-Блат и вертикално – с корпуси, за многокорпусните кошери. Това се прави в синхрон със затопляне на времето.

Температурните колебания може да предизвикват появата на болести

Честите превалявания и резките температурни колебания (през деня топло, а през нощта силно застудяване) са причина за умиране на пилото в крайните пити и в семействата с оскъдна храна. Тези резки промени на времето са причина и за появата на някои условно патогенни болести по пилото като доброкачествен гнилец, аскосфероза и др. При установяване на заболяване и за добрия изход за пчеларите от значение са следните практики: отстраняване и унищожаване на силно поразените от болестта пити с пило; дезинфекциране на кошерите; подмяна на питите; стесняване и затопляне на гнездата, както и засилване на семействата чрез подхранване с мед или захарен сироп.

През периода използването на лекарствени препарати е забранено

Важно е да се знае и спазва безусловно от всички пчелари правилото, че третирането с каквито и да е ветеринарно-медицински средства срещу вароатоза трябва да приключи 30 дни преди поставянето на магазините и корпусите за мед с цел опазването на неговата чистота.

Основните дейности през април, на които пчеларите трябва да обърнат по-сериозно внимание са:

  • премахване на старите и негодни пити;
  • подсигуряване на достатъчно храна;
  • създаване на условия за снасяне на майките;
  • изграждане на нови пити;
  • събиране на прашец, а при нужда и запазването му за следващата пролет;
  • борба с вароатозата;
  • създаване на силни семейства, като при нужда може да се обединят две по-слаби или да се подсилят с пило или пчели;

През април се извършват и основните профилактични мероприятия по ликвидиране на заболявания в пчелина, останали от предходния активен сезон (гнилец, аскосфероза, паратиф, нозематоза и др.), чрез извършване на щателна дезинфекция на засегнатите пити и кошери. Питите се дезинфекцират чрез напръскване със смес от 3–5%-ов водороден прекис и 3–5%-ова мравчена киселина, като се следи капчиците да попаднат в дъното на килийките. Питите се оставят в затворен шкаф и след 24 часа се промиват с вода и подсушават, а кошерите след механично почистване се обгарят с газова горелка./Списание АгроКомпас

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.