1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Почти 80 милиона тона картофи произвежда Китай от над 5 милиона хектара

Почти 80 милиона тона картофи произвежда Китай от над 5 милиона хектара

През следващите 10 години площите трябва да нараснат до 10 милиона хектара

Близо 80 милиона тона картофи произвежда Китай всяка година на над 5 милиона хектара. Въпреки това картофите не са сред любимите храни на населението. Оризът остава основният доставчик на въглехидрати за средностатистическият китаец.

Оризопроизводството създава обаче все по-големи проблеми. Нужни са огромни количества вода, а почвите на много места са силно замърсени с пестициди. Освен това обработваемите земи в страната намаляват вследствие на главоломния ръст на градовете.

Затова китайското правителство налива все повече пари в отглеждането на непретенциозните картофи. През следващите 10 години площите трябва да нараснат до 10 милиона хектара, а консумацията да скочи за сметка на ориза. В традиционната китайска кухня кореноплодното се приготвя като останалите зеленчуци, но много рядко се сервира като гарнитура. Промяната на хранителните навици обаче ще отнеме много време, смятат експерти от земеделското министерство.

Въпреки това властите поощряват отглеждането на картофи, тъй като на много места земята вече не е подходяща за ориз. Картофите се нуждаят от една трета по-малко вода, а добивите от единица площ са три пъти по-големи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.