1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поне 800 хил. дка държавни земи излизат на търгове за аренда

Поне 800 хил. дка държавни земи излизат на търгове за аренда

За земи за трайни насаждения ще се наддава на начални цени между 22 и 60 лв. за дка в зависимост от конкретните култури

Поне 800 хил. дка земеделски земи, собственост на държавата, ще бъдат обявени за отдаване под аренда, като търговете за това ще тръгнат в следващите дни. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните пред "Дневник".

Терените са в цялата страна, като конкурсите за тях ще бъдат обявявани по места. Отделно се планира и провеждането на национални търгове за продажби на земеделска земя от държавния фонд в областите Бургас, Смолян и Монтана. Според предварителния план процедурите трябва да приключат до есента преди старта на новата стопанска година.

Според заповед на земеделския министър Мирослав Найденов, обнародвана в Държавен вестник, в следващите месеци областните дирекции по земеделие трябва да обявят търгове с тайно наддаване за аренда на всички свободни земеделски земи, собственост на държавата.

По данни на агроведомството в момента те са около 800 хил. дка, като най-вероятно размерът ще бъде увеличен, тъй като все още се правят справки за изтичащите през тази година договори за аренда. За сравнение, всички отдадени до 2010 г. земи за ползване са общо 840 хил. дка.

Конкурсите предстои да бъдат обявявани по места, като началните им цени варират в зависимост от конкретната област и културите, които може да бъдат отглеждани за тях. Така например земи, които ще се използват за отглеждане на едногодишни полски култури, към които се очаква и най-голям интерес, ще се отдават за срок от 10 години. Началните тръжни цени са между 18 и 25 лв. за декар, като най-високи са в областите в Северозападна и Централна България.

Фермерите, които искат да вземат под аренда земи, които могат да се ползват за трайни насаждения, ще трябва да наддават при начални цени между 22 и 60 лв. за дка в зависимост от конкретните култури за отглеждане. Най-ниски са цените за мери и пасища - 6 лв. на дка за цялата страна, както и за ливади - 7 лв. на дка. Такива парцели пък ще бъдат отдавани съответно за 5 и 10 години.

През миналата година обявените търгове от държавата стартираха при сходни ценови нива. На по-голяма част от тях имаше кандидати, като най-високите постигнати цени достигнаха 80-90 лв. на дка. Според организации на земеделци през тази година най-вероятно също ще има силен интерес, като повече участници в процедурите се очакват за парцелите, подходящи за зърнопроизводство.

От началото на годината досега на фондовата борса има увеличение на цените на компенсаторните бонове. През януари беше отчетен ръст от 32% на месечна база, а средната цена достигна 0.28 лв. През февруари цената нарасна с още 7.5 на сто. От началото на 2011 г. търговията с компенсаторни инструменти достигна 1.2 млн. лв, показва статистиката на борсата.

Държавата е собственик на около 2.2 млн. дка земеделски земи, като за близо 200 хил. от тях е установено, че не са подходящи за земеделски нужди. През миналата година в антикризисния план на правителството беше записано, че държавните земи трябва да бъдат отдадени под дългосрочна аренда, а други 100 хил. дка - продадени. През миналата година са били продадени 8 хил. дка при 161 хил. дка въобще.

От агроминистерството не коментираха какви постъпления очакват от предстоящите търгове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.