1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече пасища ще са допустими за подпомагане след 2014 г.

Повече пасища ще са допустими за подпомагане след 2014 г.

Това стана ясно по време на Националния дебат за ползването на земеделски земи в рамките на новата ОСП

Европейската комисия предлага от 2014 г. в понятието „пасище“ да се включат и други растения освен треви, които са подходящи за пасене от животните. По този начин много по-голяма част от пасищата в страната ни ще могат да получават субсидии. За 2012 г. са заявени за подпомагане едва 38% от всичките близо 9 млн. дка постоянни пасища у нас. Това стана ясно по време на Националния дебат за ползването на земеделски земи в рамките на новата ОСП, който се проведе в Пловдив.

Друга част от мерките за опазване на пасищата е задължаване на общините да ги отдават за поне 5 години. Така наемателите ще имат стимул да инвестират в доброто им състояние и едновременно с това да кандидатстват за средства по агроекология, където се изисква 5-годишен ангажимент.

Предвижда се и идентифициране на постоянните пасища в страната. Това ще са парцели, на които се отглежда трева или други тревни фуражни култури, за срок от поне пет последователни години. Ще се въведе и законово задължение за поддържане на постоянните пасища в същия размер и географско положение и задължение за преобразуване на земи в пасища при намаление на пасищата на индивидуално ниво.

За отчитане на спецификите в различните части на страната предстои и въвеждане на по-ясни и благоприятни за стопаните регионални критерии за допустимост на пасищата.

По време на националния дебат в Пловдив бяха представени и мерките за по-висока усвояемост на екосредствата по Програмата за развитие на селските райони. Сред тях са включване на животновъдите в ПП "Рила" и ПП "Странджа" като бенефициенти по направление „Пасторализъм“, комбиниране на няколко плащания за една и съща площ (напр. НАТУРА 2000 и агроекология) и облекчаване на санкциите при установяване на нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.