1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Представителите на горсксия сектор смятат, че дърводобивът в България е изцяло губещ

Представителите на горсксия сектор смятат, че дърводобивът в България е изцяло губещ

Държавата е длъжна да подпомага подотрасъла

 

Иван Петков, председател на Асоциация на горските фирми по време на пресконференция  заяви, че природата не може да се самоиздържа, поради което и Агенцията по горите също не би могла. По тази причина държавата би трябвало да подпомага тази организация. Това мнение споделят и сдруженията от новоучредената Конфедерация на браншовите организации в горския сектор. Дърводобивът у нас е отрасъл, поставен в изключително тежки условия. Той е 100% губеща индустрия, заяви г-н Иванов.   

Според. Антоний Стефанов, председател на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи (БУЛПРОФОР) в момента се наблюдава драстично незачитане на частните собственици и само обединените усилия на сдруженията от конфедерацията ще бъдат фактор, който може да спре прокарването на неизгоден за горския сектор закон. Частните собственици са подложени на унижения и се сблъскват с редица корупционни практики. От конфедерацията предлагат частните фирми от горския сектор да бъдат лицензирани и регистрирани.

Според представителите на сдруженията всеки собственик на гора трябва да носи отговорност за своята собственост и да се грижи за нея.

Квалификацията на кадрите и опитът на мениджърите трябва да се повишат и да достигнат нивото на кадрите в Европейския съюз, подчерта Стефанов.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.