1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През 2009 г. ще достигнем изискванията за качество на цялото количество от млечната ни квота

През 2009 г. ще достигнем изискванията за качество на цялото количество от млечната ни квота

В сектор „птици” качеството е съпоставимо с евростандартите

 

По време на международния аграрен семинар в Берлин зам.-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов е представил състоянието на земеделския сектор в България след присъединяването ни към Европейския съюз.

При задължителната квота от 979 000 т мляко за година през 2007 г. едва 156 000 т са отговаряли на европейските хигиенни норми г. Очаква се в края на т.г. това количество да достигне до 330 000 т.

В сектора "птици" качеството на месото е напълно съпоставимо с продуктите на другите европейски държави. 80% от произведеното за 2007 г. птиче месо идва от големите промишлени комплекси, а количеството на произведеното  в България месо за м.г. е било общо 76 000 т месо.

Най-драматични са проблемите в животновъдството е признал Бюрхан Абазов. 70 са предприятията от млечния и месопреработвателния сектор, които са били затворени през 2007 г. заради несъответсвие с изискванията на европейското законодателство. През 2009 г. цялото количество мляко, което се произвежда в България, ще отговаря на европейските изисквания за хигиена, е заявил Бюрхан Абазов.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.