1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През 2014-та ще бъде създаден регистър на производителите и изкупвачите на тютюн

През 2014-та ще бъде създаден регистър на производителите и изкупвачите на тютюн

Целта е да се гарантира стабилност в сектора

През 2014-та ще бъде създаден регистър на производителите и изкупвачите на тютюн, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков след среща с фирми, изкупуващи тютюн. Целта е да се гарантира стабилност в сектора. Ако изкупуването не започне до 10-ти януари, ще има протести, предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов, съобщи БНР.

В момента липсва яснота както за засетите площи и за произведения тютюн, така и за количествата нужни на пазара, стана ясно след срещата. Тези пропуски ще бъдат коригирани с поправки в Закона за тютюна. Според фирмите-изкупвачи кампанията за тютюна ще приключи до края на февруари, а забавянията се дължат на лошите климатични условия. Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка, твърдят търговците.

Земеделският министър е получил уверението, че всички земеделски стопани получават парите си от три до десет дни след предаване на продукцията и производителите трябва да са спокойни за доходите си. Те обаче не смятат така. Социалното напрежение в община Неделино се покачва, има близо сто тона неизкупен тютюн. Според кмета Стоян Беширов правителството трябва да упражни натиск върху търговците, които бавят изкупуването.

Създадена е и работна група за промени в Закона, като целта е да се ограничи сивият сектор при търговията с тютюн, уточняват от министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.