1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През следващата стопанска година Европейският съюз ще бъде най-големият износител на пшеница

През следващата стопанска година Европейският съюз ще бъде най-големият износител на пшеница

Прогнозата е на USDA

През следващата стопанска година Европейският съюз ще бъде най-големият износител на пшеница. Прогнозата е на американското земеделско министерство. Според експертите през 2017/18-та световната реколта ще бъде с 2 процента по-малка от предходната стопанска година.

Основание за тази прогноза дават очакванията за по-ниски добивите в някои страни, които са сред най-големите производители. Така за Съединените щати се предполага намаление на реколтата с 13 милиона тона, за Австралия с 10 милиона тона, а за Русия с 5,5 милиона тона. На този фон в 28-те страни-членки на Европейския съюз реколтата ще бъде с близо 6 милиона тона повече, отколкото през 2016-та. По-високи добиви се предвиждат и за Индия и Китай.

Посочените цифри означават разместване на позициите при световната търговия с хлебно зърно. Ако прогнозата се оправдае, през новата стопанска година Европейският съюз би могъл да изнесе 31 милиона тона и да излезе на първо място с пазарен дял от 17 процента. С малки разлики на второ и трето място ще се подредят Русия и Съединените щати. Заради голямото си вътрешно потребление Индия и Китай няма да предлагат пшеница за износ. Най-голям потребител на пшеница и през следващата година ще бъде Европейският съюз със 127 милиона тона, или близо една пета от световното търсене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.