1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проф. Николай Ценов: Състоянието на пшеницата е добро

Проф. Николай Ценов: Състоянието на пшеницата е добро

Снимка:

Запасите от влага в почвата са достатъчни – над 200 литра на кв. м

Няма основания за тревога и притеснения за състоянието на есенните култури у нас. Пшеницата е във фаза братене, заяви пред екип на AGRO.BG проф. Николай Ценов, селекционер от ДЗИ – гр. Ген. Тошево. Метеорологичните условия са нормални, зимата е по-мека от обичайното, в почвата има достатъчно запаси от влага – над 200 литра на кв. метър. Падналите валежи са повече от същия период на 2012 г. Има и достатъчно снежна покривка, която дава ефективна защита.

Трудната сеитба през есента на 2012 година обезпокои фермерите. Липсата на влага тогава попречи на покълнването и развитието на житните култури. Последвалите валежи и снегове обаче се отразиха благоприятно и сега житните култури са в добро състояние, тъй като имаха възможност да компенсират в развитието си.

Притесненията на производителите сега са свързани с рапицата. Трудната кампания по сеитбата и засушаването през есента се отразиха неблагоприятно върху маслодайната култура. Площите с рапица намаляха три пъти в Добричка област, а само през есента на 2011 г. надхвърлиха 300 000 дка. Според учения все още има надежда за тази култура, въпреки че тя няма адаптивните способности на житните растения. Наличната влага и липсата на екстремни ниски температури могат да благоприятстват развитието на рапицата, смята ученият.

Проф. Ценов коментира още ситуацията на зърнения пазар, която е обект на неговите проучвания. По думите му две от страните, които са основни износителки на пшеница – Аржентина и Австралия, ще имат по-слаби реколти заради климатични аномалии. Наблюденията в Русия също показват неблагоприятна картина. Там също сеитбата е била късна и при сухи условия. Посевите са във фаза поникване и втори-трети лист. Най-голямата житница на Русия – територията между реките Волга и Дон, е без сняг и там се очакват 15-20% измръзване на пшеничните растения.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.