1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозата за производството на пшеница в Европа отново се понижава

Прогнозата за производството на пшеница в Европа отново се понижава

Strategie Grains отново понижава прогнозата си за производство на пшеница в ЕС

Strategie Grains отново понижава прогнозата си за производство на пшеница в ЕС.

Анализаторската компания Strategie Grains понижава прогнозата си за производство на пшеница в страните от ЕС с 2,8% в сравнение със собствената си предишна оценка, поради продължаващата суша в западните страни.

Според последните прогнози, европейските фермери ще произведат 129,5 млн. тона зърнени култури, което е с 3,6 милиона тона по-малко от оценката за юни. Въпреки това, потенциалният обем на производството на пшеница през този сезон е максимално доближен до резултата от миналата година - 129,8 милиона тона.

Голяма част от загубите са в голямата аграрна сила на Европа - Франция. Във Франция прогнозата за производство е намалена с 2,7 милиона тона. Също така, увреждане на селскостопански култури поради сухото лято има в страните от Бенелюкс, Германия, Великобритания и Полша.

Общото производство на зърнени култури, в съответствие с актуализирана информация на Strategie Grains, ще бъде 281 милиона тона, което е 2,5% по-малко от прогнозата за юни на компанията.

Според Informa Economics, ралито на фондовите борси в ЕС продължава.

Ралито на европейските фондови пазари продължава. Договорите за рапица са обновени на максимума от две години след като немските производители понижиха прогнозата за производство на културата.

Договорите за зърнени култури също са в своя пик - парижката пшеница актуализира максимума си от септември 2008 г., а лондонската пшеница се търгува на върха от 12 месеца насам.

На пазара преобладават „бичите” настроения, тъй като зърнената реколта в Русия, която е пряк конкурент на ЕС на световния пазар на зърно, е под заплаха заради горещата вълна. Анализаторската компания Informa Economics намали прогнозата си за производството на зърнени култури в Русия с 2 млн. тона до 51 милиона тона.

Немската Deutscher Raiffeisenverband, от своя страна, съобщава за намаляване на производството на селскостопански култури в Германия. Особено внимание анализаторите обръщат на рапицата - Германия произвежда около 25% от маслодайната култура в Европа.

Унгария. Пшеницата е достатъчно, за да задоволи търсенето на вътрешния пазар.

Според последните прогнози на Министерството на земеделието на Унгария, реколтата от пшеница до края на сезона ще бъде 3,5-4 млн. тона. В сравнение с миналата година, оценката е разочароваща - преди една година, унгарските фермери са произвели 4,4 милиона тона пшеница.

Въпреки това, дори ако брутната реколта от зърнени култури не надвиши 3,5 милиона тона, ще бъде достатъчно за задоволяване нуждите на вътрешния пазар. Освен това, малко количество пшеница може да бъде изнесено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.