1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозират две трети спад в производството на вино заради глобалното затопляне

Прогнозират две трети спад в производството на вино заради глобалното затопляне

Снимка:

Климатичните промени правят по-трудно отглеждането на грозде в традиционно винени области

Тази вечер си сипете чаша от любимото си вино и отпийте глътка от него с наслада, защото скоро може и да нямате тази възможност. Изменението на климата застрашава производството на вино и любимият ви вкус скоро може да се окаже рядък лукс, ако не и изчезнал вид. Изследователите прогнозират две трети спад в производството на вино в най-елитните винени региони на света заради глобалното затопляне.

Проучването прогнозира рязък спад в производството на вино от регионите Бордо и Рон във Франция, Тоскана в Италия и Напа Вали в Калифорния, както и Чили – до 2050 г. Затоплянето на климата прави по-трудно отглеждането на грозде в тези традиционно винени области.

От друга страна обаче се очаква винопроизводството да се развие в региони, където доскоро това е било нетипично и дори невъзможно. Това може да означава повече сортове грозде от Северна Европа, северната част на САЩ, централен Китай, пише greentech.bg.

„Факт е, че изменението на климата ще доведе до огромна промяна в географското разпределение на производството на вино“, казва Лий Хана, старши учен в Conservation International и автор на проучването.

Изследователите очакват най-големи промени в регионите, които се налсаждават на студена зима и горещо сухо лято, които традиционно произвеждат добро грозде. „Ще бъде все по-трудно да се отглеждат тези сортове, които в момента виреят на много места из Европа”, казва Хана. „Това не означава непременно, че те няма да могат да се отглеждат там, но ще са нужни напояване и специални грижи, за да продължи отглеждането на тези видове, а това ще ги направи и по-скъпи.“

Винените сортове грозде са едни от най-фините култури, чувствителни към най-леките промени в температурата, дъжда и слънцегреенето. Затова винопроизводството е сектор, който отдавна се взира в бъдещето, когато става въпрос за предвиждане на последиците от изменението на климата.

Експертите по виното знаят добре, че по-горещото, по-сухо време неизбежно променя условията на отглеждане в много от най-ценните винарски райони. Това принуждава винопроизводителите да търсят начини да засенчват гроздето, за да го предпазят от прекомерно силното слънце, или да преместват чувствителните лозя към по-гостоприемни терени.

Но най-новите данни, публикувани в списание „Бюлетин на Националната академия на науките“, са изненадали учените. „Очаквахме да видим сценарии за значителни промени, но не очаквахме да видим промени като тези“, казва Хана.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.