1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на мляко в Съединените щати тази година ще достигне нов рекорд

Производството на мляко в Съединените щати тази година ще достигне нов рекорд

Заради голямото производство обаче падат изкупните цени

Производството на мляко в Съединените щати тази година ще достигне нов рекорд, сочат данните на земеделското министерство. Това обаче води до спад на изкупните цени.

Първоначалните изчисления за първото полугодие показват производство в размер на 50 милиона тона, което е с 567 хиляди тона повече от същия период на 2017-та. Според най-новата прогноза на експертите в агроведомството увеличението с 1 процент ще се запази и през останалите месеци, за да достигне общо около 99 милиона тона, с 1 милион тона повече, отколкото през миналата година.

Основната причина за увеличението е по-големият млеконадой от крава, който тази година ще бъде средно 10 хиляди 510 килограма. С 9,4 милиона животни поголовието остава почти без промяна.

Заради голямото производство обаче падат изкупните цени. За цялата година те ще се движат между 15,9 и 16,2 цента за килограм, или с около 9 процента по-малко от миналата година, прогнозират от министерството.

В същото време вътрешното потребление е в стагнация, показват данните на статистиката. За периода от март до май има спад от около 2 на сто. Затруднения при износа на млечни продукти ще има заради въведеното от Китай наказателно мито в размер на 25 процента. Това се отнася най-вече за сухото мляко, което е основният американски продукт, изнасян за Народната република.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.