1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проверките на НАП и ДАНС трябва да доведат до глоби и затваряне на млекопреработвателни предприятия

Проверките на НАП и ДАНС трябва да доведат до глоби и затваряне на млекопреработвателни предприятия

Това заяви председателят на Съюза на животновъдите Пени Бонева

Проверките на данъчните инспектори, ДАНС и Икономическата полиция за образуването в цената на млечните и месни продукти трябва да доведат до глоби и затваряне на млекопреработвателни предприятия. Това каза пред телевизия „България он Ер” председателят на Съюза на животновъдите Пени Бонева.

Дори и мандрите да бъдат санкционирани обаче, проблемът с прекомерно високите крайни цени ще остане, тъй като търговските вериги не подлежат на конкретна регулация. Млекопроизводителите започват своите паралелни проверки във фермите от неделя. Те ще събират документация от стопаните, за да докажат, че средната изкупна цена на млякото е 40-45 ст. за литър, а не официално обявените от преработвателите 60-65 ст. Посещенията ще се провеждат по график и ще започнат от Сандански, Враца и Разлог.

Освен проблемните отношения с преработватели и търговци, производителите у нас търпят негативи и от ограничения размер на субсидиите, който според бранша е три пъти по-нисък от парите, които получават фермерите от останалите европейски страни. Така техните стоки се внасят на нашия пазар на евтини цени, което, логично, е предпоставка родните мандри да избират за производството на млека и сирена чуждите, а не българските суровини.

На срещата в сряда земеделското министерство пое ангажимент да затегне контрола по вноса и да предложи промяна в изплащането на субсидиите, като сроковете се изтеглят с месец и половина напред. За да се достигне разрешения таван на националните плащания, през януари животновъдите ще получат допълнителни 27 млн. лева, като ще бъде разгледана и възможността за разсрочване на техните целеви кредити.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.