1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Птицевъдите във Великобритания имат сериозни опасения от недостиг на работна ръка

Птицевъдите във Великобритания имат сериозни опасения от недостиг на работна ръка

Към момента 40 процента от работещите във фермите са от други страни на ЕС

Птицевъдите във Великобритания имат сериозни опасения от недостиг на работна ръка, ако правителството въведе ограничения за граждани от Европейския съюз. На годишната конференция на представителите на индустрията в Уелс, министърът на земеделието Джордж Юстис се опита да разсее тези притеснения.

В производството на яйца във Великобритания 40 процента от работещите във фермите са от други страни от Европейския съюз, а в центровете за опаковане на готовата продукция този дял достига 60 на сто. Затова индустрията се опасява, че ще се стигне до недостиг на работна ръка, когато страната напусне Съюза. В отговор на тези притеснения министърът каза, че правителството обмисля въвеждането на специални визи, за да се преодолее подобен недостиг.

В страната съществуват и страхове, че пазарът може да бъде залят от евтина стока, произведена при ниски стандарти в трети страни, ако Лондон сключи нови търговски договори. Министър Юстис успокои участниците в конференцията, изтъквайки, че Обединеното кралство ще бъде за пример в областта на хуманното отношение към животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.