1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Растениевъдството става водещ подотрасъл

Растениевъдството става водещ подотрасъл

Относителният дял на зърнени и технически култури достига до 65 % от него

Растениевъдството става водещ подотрасъл. Относително ниското равнище на подкрепа за животновъдството оказва негативно влияние върху развитието на отрасъла. Това каза проф. Недка Иванова, катедра „Икономика на природните ресурси” в УНСС на конференция на тема „Общата селскостопанска политика след 2013 година и България” в учебното заведение, предаде Агенция „Фокус” .

Растениевъдното производство започва да става монокултурно и силно зависимо от природните условия.

Процесът на преструктуриране на растениевъдното производство продължава, като относителният дял на зърнени и технически култури достига до 65 % от него. Структурни промени се наблюдават и по отношение на продуктовата структура в растениевъдството, като намалява значението на производството на тютюн, домати, ябълки, грозде, а 4 продукта осигуряват почти 50 % от брутната продукция в растениевъдството.

Засилването на специализацията в производството на 4 продукта от 2 продуктови групи поставя отрасъла в силна зависимост от природните условия и е основната причина за силната вариация както на брутната продукция в растениевъдството, така и за отрасъла като цяло, каза проф. Недка Иванова. По думите й има структурни промени и в продуктовата структура на животновъдството, но те не са толкова значителни както в растениевъдството. Незначително се увеличава делът на производството на птиче месо и яйца. Намалява относителният дял на производството на свинско месо от членството ни в ЕС. Съществени изменения се наблюдават в дела на мляко, но то остава водещо производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.