1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реална ли е изкупната цена на пшеницата на вътрешния пазар

Реална ли е изкупната цена на пшеницата на вътрешния пазар

Производителите продават на загуба

На около  3,7 – 4 млн. тона възлиза общото производство на пшеница в страната. Кампанията обаче започна с 30% по-ниски цени, от очакваните, което сериозно притесни производителите.

Съчетават се неблагоприятни фактори, като сриващи се цени на зърното на международните пазари, промяна на правилата за субсидиране от ЕС, високи ренти и цени на земеделската земя.

Тенденцията за спад на цените на  пшеницата е световна, поевтиняването за половин година в Унгария е с 32 %, във Франция е с 22 %, в Украйна - с 20 %, в Германия - с 19 %, а в САЩ - с 10 %.

„Себестойността на пшеницата средно за страната се движи около 35 ст. в момента. За това при тези цени, на които се продава и търгува пшеницата, ние продаваме на загуба”, заяви Радослав Христов - зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Миналата година беше "златна" за зърнопроизводителите - с 30 % по-високи цени на хлебната пшеница. Рекордно високите добиви в световен мащаб и значително по-ниските цени на международните пазари през тази година, повлякоха надолу цените и у нас.

Българските производители и търговци на зърно ще бъдат подложени на жесток натиск и от преките конкуренти на Черноморския пазар - Русия, Украйна и Казахстан. В тези страни се очакват рекордни реколти и количества за износ от общо 32,5 млн. тона, което е с 8-9 млн. т повече от миналата година. Конкуренти ни стават дори държави, които традиционно купуват от нас, като Румъния и Турция. Очаква се те също да имат количества за износ.

Ситуацията е сложна и няма как ясно да се разграничи дали цените са спекулативно ниски или са повлияни от световния пазар и високите добиви.

В седмичната анкета на Agro.bg, потребителите са гласувaли така: 59% са убедени, че търговците спекулативно намаляват изкупните цени, за да реализират по-големи печалби, 24 % считат че високите добиви са виновни за ниските цени, а 18 % са на мнение, че  цените се определят от пазарите в Русия и Украйна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.