1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Регистрираните земеделски стопани могат вече да сключват еднодневни трудови договори

Регистрираните земеделски стопани могат вече да сключват еднодневни трудови договори

Наетите няма да губят правото си на социални помощи и обезщетение за безработица

От днес вече е възможно сключването и регистрирането на еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство. Те бяха регламентирани с последните промени в Кодекса на труда, пише www.dnevnik.bg.

Работодателите, които са регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С един работник могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни. Договорите не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, както и не може да се променя формата и съдържанието им.

Хората, които са наети с еднодневни договори, няма да губят правото си на социални помощи и обезщетение за безработица. Повече информация как те да запазят правата си предоставят бюрата по труда и дирекциите "Социално подпомагане" по места.

При заверяването на договорите работодателите трябва да удостоверят със съответните документи, че са регистрирани като земеделски стопани и обработват посочените култури, а също да предоставят платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване за съответния брой работници, които ще бъдат наети.

Повече информацията за процедурата по заверяването и за начина на авансовото плащане на осигуровки, работодателите могат да получат от сайта на Главна инспекция по труда (ГИТ), както и от информационните табла на място в регионалните дирекции.

ГИТ създава специален регистър на еднодневните трудови договори и ще се следи кои работодатели не са заверили такива документи, а в същото време обработваемите им площи предполагат наемането на много работна ръка. Ще се проверяват и работодатели, които са взели договори, но обработката на площите им предполага наемането на повече работници.

От трудовата инспекция посочват, че ще се заверяват само договори, чиято форма и съдържание съответстват на утвърдения образец и само те ще се считат за валидно сключени. Не е позволено да се премахват или добавят клаузи от образеца на трудовия договор. Бланките могат да бъдат получени и попълнени в дирекция "Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ в момента на заверяването им, както и да бъдат изтеглени от сайта на ГИТ, в секция "Административно обслужване". Заверяват се два екземпляра от образците на трудови договор (задължително във формат А4), които получават един и същ уникален номер - единият се съхранява от работодателя, а другият се предоставя на работника. При проверка работещият трябва да има готовност да го предостави на контролните органи.

Данните за наетия работник не се попълват предварително в договора, а това става сутрин, непосредствено преди започване на работа. За всеки ден се сключва нов трудов договор, дори когато страните не се променят. Възнаграждението също се изплаща в края на работния ден, срещу разписка, която се съдържа в образеца на трудовия договор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.