1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Румъния изкупува масово българско зърно

Румъния изкупува масово българско зърно

Снимка:

Северната ни съседка най-вероятно го купува, за да го препродаде след това на по-високи цени

Румъния изкупува масово българско зърно. Едва ли северната ни съседка има нужда от пшеницата, най-вероятно го купува, за да го препродаде след това на по-високи цени. Това коментира шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Съседите ни сключиха и голям договор за износ на 60 000 тона зърно за Египет. Търсенето на пшеница в Северна Африка пък раздвижи цените на борсите и те достигнаха петмесечен връх от 260 евро на тон, пише "Стандарт".

Основните количества българско зърно обаче бяха изкупени през лятото. Тогава световните цени бяха много ниски, а у нас търговията ставаше на 23% по-ниски нива от световните, коментира Вукодинов. Според него пет големи мултинационални компании, които работят у нас, са се облагодетелствали от обезценяването на родната пшеница. В момента те изнасят купеното евтино жито със солидна печалба. Традиционната посока, за която потегля българското зърно, са други страни от Европа. Дали те ползват зърното за собствени нужди, или го продават навън, няма как да знаем, коментира още Вукодинов.

Реколтата от зърнотази година беше много добра като количество и качество, отчетоха от Националната служба по зърното и фуражите. Над 4,8 млн. тона бяха произведени тази година. По справка на НСЗФ към края на миналия месец изнесеното количество зърно е 4,2 млн. тона. Запасът на страната ни към края на октомври е бил малко под 1,9 млн. тона. Това е с близо 500 000 тона по-малко в сравнение с 2011 г. По неофициални данни в момента имаме 800-900 000 тона свободно зърно за износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.