1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 3% се е увеличило производството на мляко в Русия

С 3% се е увеличило производството на мляко в Русия

За първите 5 месеца на 2016 г. в страната са произведени 6 милиона 270 хиляди тона мляко

6 милиона и 270 хиляди тона мляко са били произведени в Русия за периода от януари до май тази година, близо 3 процента повече в сравнение с първите пет месеца на 2015-та.

По данни на Националната служба за статистика увеличението се дължи основно на по-големия млеконадой, нараснал средно с 5 на сто до около 2500 килограма на крава. Към 1 юни в Руската федерация са се отглеждали над 3 милиона млечни крави, което е спад с 1,4 процента за година. В тази цифра обаче не влизат малките семейни стопанства, които обединяват 40 процента от говедовъдите в страната.

По данни на Съюза на млекопреработвателите, за първите пет месеца на настоящата година е отчетен ръст от малко над 3 на сто при производството на млечни продукти. Към края на май количеството е достигнало 4 милиона тона млечен еквивалент. Най-голямото увеличение е при сирената и изварата – плюс 2,8 на сто до 457 хиляди тона. През същия период на миналата година обаче ръстът в този сегмент е бил с 15 процента. През 2016-та руските мандри са произвели само 72 хиляди тона масло, което е с повече от 4 процента по-малко от миналата година.

Според анализатори на пазара, намалението при маслото, както и забавянето на ръста при производството на сирена, се дължи на липсата на достатъчни количества качествено мляко, както и на конкуренцията от страна на белоруските мандри. Третата причина е намалялото потребителско търсене на сравнително скъпите млечни продукти. За сметка на това руснаците купуват повече заместители, като маргарин и други продукти с растителни мазнини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.