1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 2% е намаляла стойността на селскостопанското производство в ЕС през 2015 година

С близо 2% е намаляла стойността на селскостопанското производство в ЕС през 2015 година

Спад е отчетен най-вече при животновъдите

С близо 2 процента е намаляла стойността на селскостопанското производство в Европейския съюз през 2015 година. Сумата, изчислена от Евростат, е около 411 милиарда евро.

Спад е отчетен най-вече при животновъдите, докато производството на растителни култури е останало почти непроменено.

През миналата година Франция е имала най-голям дял – 75 милиарда евро, респективно 18 процента. На второ място се нарежда Италия с 13 на сто и 55 милиарда, пред Германия с малко над 51 милиарда и също 13 процента. Четвъртият най-голям производител е Испания, а на пето място е Великобритания.

Има значителни разлики в развитието на селското стопанство в отделните страни-членки. Най-голям ръст е регистриран в Латвия – плюс 9 процента – следвана от Литва – плюс 6 – и Кипър – плюс 5 на сто. На другия полюс са Люксембург и Словакия със спад от около 10 процента, Чехия с минус 9 и Германия с минус 8 процента.

Намалението на общото производство се дължи основно на значителния спад на стойността на животинското производство, при което е отчетен минус от 5 процента и половина. Тук намалението на цените с 8,5 на сто е компенсирано само отчасти от нарасналите с 3 процента количества. Това се отнася най-вече за сектор мляко с минус 16 на сто при цените и само процент и половина повече производство, както и за свиневъдството, при което цените са паднали с 10, а количествата са се увеличили само с 6 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.