1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 40% по-малко субсидия на база референтна цена ще получат биологичните стопани, които ще подават проекти по подмярка 4.1 от ПРСР

С близо 40% по-малко субсидия на база референтна цена ще получат биологичните стопани, които ще подават проекти по подмярка 4.1 от ПРСР

В това липсва всякаква логика, категоричен е Ивайло Здравков – председател на БАБЕП

За пореден път от ДФЗ взимат скандално решение, което ще укаже голям удар върху биологичното земеделие в България. С близо 40% по-малко субсидия на база референтна цена ще получат биологичните стопани, които ще подават проекти по подмярка 4.1 от ПРСР. В това липсва всякаква логика, категоричен е Ивайло Здравков – председател на Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми (БАБЕП), при положение, че БИОлогичното земеделие е приоритет за Европа като цяло. Не така обаче мислят от ДФЗ, след като определят по-ниски референтни цени за създаването на БИО градини се казва в прессъобщение на БАБЕП.

Създаването на трайни БИО насаждения е по-скъпо от конвенционалното

Според БАБЕП агротехнологичните мероприятия по създаването на една овощна градина, включва извършването на механизирани дейности, които са едни и същи, независимо дали става въпрос за БИО или конвенционални насаждения. В най-общи линии това са оране, дисковане, култивиране и пръскане. До тук инвестицията би била една и съща при биологично или конвенционално земеделие, но още на този етап ДФЗ дава 40% по-малко пари за БИО насажденията. Експертите от ДФЗ явно не са си дали сметка и за основното запасяващо торене, което се прави при първоначалното обработване на почвата, което при биологично земеделие се прави с органичен тор – най-често от червен калифорнийски червей. Това прави първоначалната инвестиция за БИО земеделците още по-висока.

Според водещи агрономи в сектора, това е парадокс и няма никаква логика. БАБЕП ще поиска официални становища от земеделското Министерство и ДФЗ, как са достигнали до орязването на парите за БИО земеделие. Според Асоциацията това решение е взето от определени експерти и се базира на определена логика, която трябва да бъде публична и ясна за всички, категоричен е Ивайло Здравков от БАБЕП. Взетото решение противоречи на всички европейски политики и цели в областта на земеделието допълни още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.