1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Седем животновъдни организации в България се готвят за национален протест

Седем животновъдни организации в България се готвят за национален протест

Снимка:

Фермерите са недоволни от мудността на властите в търсене на решение на техните проблеми

Осемдесет процента от хранителните продукти, които българинът консумира днес са вносни, припомни наскоро министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Положението е най-трагично по отношение на месото, където 90 процента идва от внос, често от задокеански дестинации и следователно дълбоко замразено. Изключение прави донякъде само пилешкото месо. Най-сигурният начин да се наслади човек на прясно агнешко, телешко или свинско е да има баба на село, която до отглежда такива животни за нуждите на семейството.

Защо бе докарано до срив българското животновъдство?

Причините са комплексни, но най-съществената е тази, че то бе лишено от субсидии, както местни, така и идващи от ОСП на ЕС. Не притежавайки земи, фермерите, отглеждащи животни у нас, нямаха достъп до субсидиите за единица площ, които са основно перо в политиката на ЕС за подпомагане на земеделието. А получаваните от ЕС помощи за глава отглеждан добитък са неколкократно по-малки от тези на животновъдите от „старите” страни в ЕС. И браншът страда от хронична липса на капитал, която почти го е задушила.

"Как да бъдем конкурентни, когато мой колега от съседна Гърция получава 40 евро за една отглеждана овца, а аз – половината на тази сума" – казва Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Поради всички тези и други причини седем организации от бранша в България се готвят за национален протест, ако не се намери решение за оцеляване на животновъдството.

След консултация с финансови експерти фермерите предлагат на правителството схема за изход от ситуацията със силната им задлъжнялост.

На този етап имаме голям проблем с кредитите за изхранване на животните, които натрупахме в годините назад – поясни за Радио България г-н Синапов. – Мисля, че още от 2008 г. имаме едни кредити, който ни бяха дадени за спасяване на българското животновъдство. Върху тях постоянно трупаме лихви, които се превръщат в огромна тежест за целия бранш. Предложихме на правителството формула, по която тези кредити да отпаднат и това е основното ни искане.

Става дума за ваучерна схема, според която за всяко гледано животно стопаните да получат по 1000 евро дългосрочен заем с 3 процента лихва и отложен за след пет години старт на погасяване на сумата.

Второто им важно искане е с предимство и без търг да им се дават за ползване общинските пасища и мери. Категорично заявихме, че пасищата и мерите оттук нататък трябва да се отдават само на хора, които имат пасищни животни. Ние твърдим, че отдавайки пасища и мери на хора, които нямат пасищни животни, а получават европейски субсидии за тези земи, си е просто кражба или най-малкото пилеене на европейски пари, заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите.

Бойко Синапов нарича „пълен куриоз” досегашната практика общински мери и пасища да се дават след търг на хора с добри финансови възможности, но нямащи нищо общо с пашата. От една страна, те получават европейски субсидии за тези земи, а от друга животновъдите плащат наем, за да пуснат животните да пасат в тези общински земи. Обществената полза от това тази порочна практика е повече от съмнителна.

Животновъдите са недоволни от мудността на властите в търсене на решение на техните проблеми. Един от конкретните примери е подписаното междуправителствено споразумение с Катар за отпускане на страната на заем за животинска продукция, която да се изнася в арабската страна.

Катарското правителство е вложило 50 млн. долара в нашата Банка за развитие като депозит, срещу който искат продукция. Нашата идея е тези средства да влязат незабавно при нас, фермерите, под формата на субсидиране. А след това тези средства да връщаме на катарското правителство, като ги покриваме с продукция. Това е добре и за нас, животновъдите, и за нашата държава. Но вече почти година няма никакво развитие по въпроса.

Животновъдите са изпратили до правителството още четири свои искания и очакват бърза реакция. „Ако управляващите продължават да протакат и да не предприемат нищо за решаване на нашите наболели проблеми, нямаме друг изход освен да търсим правата си чрез протести”, изрази позицията на бранша Бойко Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.