1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. СИМЕОН ПРИСАДАШКИ: За тока трябва национална политика

СИМЕОН ПРИСАДАШКИ: За тока трябва национална политика

Очаква се поскъпване и на крайните продукти

Поскъпване на всички суровини, които се използват в млечната промишленост, отчитат от бранша. Това неминуемо ще доведе и до по-високи цени на продуктите за крайния потребител. С колко ще е ръстът обаче няма как да се изчисли, защото това зависи от отделното предприятие, обясни Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.  

„При нас енергията е основна величина в ценообразуването на продуктите. Ние ползваме и топлинна енергия, ползваме и електрическа енергия, ползваме и гориво за доставки и дистрибуция. В нашето производство се ползват всички видове енергия. При тока и газа цените са шокиращи. Има фирми, на които сметките им са скочили тройно или четворно.“

Производителите не могат от днес за утре да сменят енергийния си източник и в момента понасят ударите на ситуацията, допълни Присадашки.

„Сега доста от колегите все повече проявяват интерес към алтернативни енергоизточници, но това е дълъг процес. За тока специално трябва да има национална политика, не браншова“.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.