1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаба винена реколта прогнозират експерти

Слаба винена реколта прогнозират експерти

В избите ще влязат 247 милиона хектолитра

Тазгодишната световна винена реколта ще е най-слабата от 1961 година насам. Прогнозата е на Световната организация за лозата и виното. В избите ще влязат 247 милиона хектолитра, с 8 процента по-малко от миналата година. Лошите климатични условия тази пролет в големи части на Европа се сочат като основна причина за ниските добиви.

И трите страни с най-голямо производство – Италия, Франция и Испания – са прибрали исторически слаби реколти. В Италия лозарите са на минус 23 процента, но въпреки това запазват лидерската си позиция. На второ място са французите, които тази година трябва да се задоволят с 20 на сто по-малко вино, докато в Испания има спад от 15 процента. Трите държави произвеждат общо 44 на сто от виното в света.

В Германия тази година винарите ще приберат 7,5 милиона хектолитра, което е с близо една пета под резултата от 2016-та. В световната ранглиста на винопроизводителите Федералната Република заема 10-то място.

Четвъртата позиция е за Съединените щати, за които сегашната реколта не се различава от миналогодишната. Други страни, като Австралия и Аржентина например, имат дори увеличение на добивите. В Европейския съюз сред печелившите страни е България, редом с Португалия, Румъния, Унгария и Австрия. Според Световната организация за лозата и виното все още е рано да се каже как лошата реколта ще се отрази на цените на виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.