1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стотици птицеферми в цяла Европа няма да спазят забраната за клетъчното отглеждане на кокошки

Стотици птицеферми в цяла Европа няма да спазят забраната за клетъчното отглеждане на кокошки

Новите правила се въвеждат с цел чувствително да се подобри положението на животните

Стотици птицеферми в цяла Европа няма да успеят да приложат нормите на европейското законодателство, които влизат в сила от 2012 г. и забраняват конвенционалното клетъчно отглеждане на кокошки носачки, съобщи "Гардиън".

Новите правила се въвеждат с цел да се елиминира този начин на отглеждане и чувствително да се подобри положението на животните.

По данни на ЕК, цитирани от "Гардиън", само 10 от държавите членки са готови да спазят новите изисквания от 1 януари догодина. Останалите страни от ЕС, в това число Португалия, Белгия, Полша, Италия, Гърция и Унгария, няма изгледи да успеят. Това означава, че над 17 милиона кокошки в тези държави ще продължат да се отглеждат в клетки като досега.

Само в Италия миналия месец броят на кокошките в така наречените неуголемени клетки е бил почти 28 милиона, а до влизането в сила на новите правила остават едва 4 месеца.

За предстоящите промени в разпоредбите се знае от 12 години, откакто Директивата за кокошките носачки от 1999 г. постанови, че конвенционалните неуголемени клетки трябва да бъдат подменени с безклетъчна система или уголемени клетки с повече пространство, с гнездо и място за кацане. Използваните в момента клетки са толкова тесни, че в тях птиците нямат възможност да ровят или да разперят крила.

Бездействието на държавите, които няма да успеят да приложат новите правила, провокира недоволство у тези, които са положили усилия, за да премахнат старите клетки, коментира "Гардиън".

Някои страни, като например Германия, вече са въвели свои вътрешни забрани. Други като Великобритания и Холандия се очаква да са готови с трансформацията до януари. Това обаче се постига на висока цена за производителите на яйца, а някои дори са се отказали от бизнеса си. Фермерите, които са направили инвестицията, сега ще трябва да се конкурират на европейския пазар с производители от изоставащите страни, които още не са въвели новите правила и цените им са по-ниски.

Британски фермери например настояват за гаранции, че няма да се допусне евтини вносни яйца от страни, които не спазват европейските изисквания, да изкривяват пазара в Обединеното кралство. Браншови организации настояват също Брюксел да наложи забрана върху износа на яйца за ЕС от държавите, които не са се съобразили с новото законодателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.