1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Страната ни ежедневно получава информация за заболяването „Шмаленберг” по животните

Страната ни ежедневно получава информация за заболяването „Шмаленберг” по животните

БАБХ е подготвила инструкция за надзор и наблюдение на заболяването

България, като член на ЕС, ежедневно получава информация за заболяването „Шмаленберг” по животните. Знаем къде се намират огнищата на заболяването. Това каза за радио „Фокус” д-р Пенчо Каменов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той допълни, че БАБХ е извършила проверка на всички ферми, в които през миналата година са внесени животни, които са предназначени за доотглеждане и разплод. Проверени са 1200 едри и дребни животни, които са податливи на заболяването.

"Запознали сме официално всички ветеринарни лекари за признаците на заболяването. Извършената проверка във фермите е установила, че при всички животни, които до момента са внесени, а те са женски и вече са придобили приплод – телета и агнета, не се наблюдават малформации и неонатални изменения, които се предизвикват от новия вирус. Отделно не се наблюдава клиника при едрите преживни животни на това заболяване", каза още д-р Каменов.

Българската агенция по безопасност на храните е подготвила инструкция за надзор и наблюдение на заболяването „Шмаленберг”. Националният диагностичен институт има вече готовност за поставяне на диагноза.

Попитан възможно ли е при внос на животни от други страни вирусът „Шмаленберг” да попадне и в България, д-р Каменов заяви: „Говорим за вътреобщностна търговия, която се извършва, след като животните са предварително проверени и се придружават със сертификат. На практика официалните ветеринарни лекари, които изготвят сертификата, предварително са прегледали животните, знаят каква е епизоотичната обстановка и към страната ни пътуват здрави животни от ферми, където не е констатирано заболяването. Стопаните в България и в момента при действащото ветеринарно законодателство са длъжни да уведомят обслужващите ги ветеринарни лекари за всяка промяна в здравния статус на животните и при констатиране на смъртност при тях", коментира още д-р Пенчо Каменов. Той допълни, че за улеснение на стопаните се подготвя брошура с всички признаци на заболяването.

"Винаги съществува презумпция, че заболяването може да се появи и на наша територия. Затова ние предварително взимаме мерки, за да имаме диагностична готовност и разработваме мерки за ограничаване и ликвидиране, ако болестта „Шмаленберг” се появи и у нас", каза в заключение директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Българската агенция по безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.