1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световна криза на стоковите пазари

Световна криза на стоковите пазари

В различни части на света, поради природни катаклизми загива реколтата от пшеница и други зърнени култури

Светът трябва да се подготви за криза на стоковите пазари и покачването на инфлационния натиск във връзка със ситуацията със зърнените култури. В различни части на света, поради природни катаклизми загива реколтата от пшеница и други зърнени култури, съобщи Agrosaveti.

„Прогнозираният ръст на цените на пшеницата и ечемика ще удари по бюджетите на домакинствата и може да доведе до по-високи банкови лихви." - посочва изданието.

От своя страна, друг лондонски вестник „Financial Times" смята, че се увеличава опасността от повторение на събитията от 2008 г., когато недостигът на зърно доведе до социално напрежение в редица развиващи се страни. „Тази година, цените отново започнаха да се увеличават драстично, особено на пшеница. Миналата седмица те бяха още по-високи, след като Русия наложи забрана за износа на зърно до края на тази година. Поредната продоволствена криза е доста вероятна.” - пише вестникът.

„Не случайно по свое време Ленин нарича пшеницата „валута на валутите”. Цените за пшеницата се определят не само от потреблението за производство на хляб, но и от консумацията за храна на животните.” – припомня „Financial Times”. Вестникът отбелязва, че „ембаргото в Русия е въведено във време, когато на стоковата борса има напрежение. В резултат на това, уплашените търговци могат да се опитат да правят големи покупки. Други страни биха могли да последват примера на Москва, за да защитят своите вътрешни пазари. Независимо от факта, че в някои страни - Австралия и Аржентина, зрее голяма реколта, има опасност от срив на пазара и увеличение на цените на зърнените култури.”

„Хранителни криза на 2008 г. е първата по рода си в последните 30 години. Нейното повторение толкова скоро ще бъде важен знак, че такива събития са възможни и в бъдеще.” - пише вестникът.

„При тези обстоятелства може да се направи доста. Държавите трябва да инвестират повече в напоителни системи, с цел подобряване на обработваемата земя, по-широкото да използват генетично модифицирани култури. Може да се наложи създаване на по-голям зърнен резерв, за да се противостои на кризата.”

„Също така важно е да има международна система, може би под егидата на Световната търговска организация, която да определя условията, при които страните имат право да налагат забрана за износ на зърно. Всичко това ще направи пазарите по-предвидими и ще намали риска от кризи.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.